Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В обласній дитячій бібліотеці провели Урок мужності

В обласній дитячій бібліотеці провели Урок мужності

Захід приурочений до Дня Героїв Небесної Сотні.

У Харківській обласній бібліотеці для дітей відбулась тридцять перша зустріч з циклу Вікторії Склярової «Школярам про АТО».

Урок мужності «Сила нескорених» почався з хвилини мовчання – вшанування пам’яті загиблих внаслідок акцій протесту на Майдані у грудні 2013 – лютому 2014 року.

Старшокласники Харківського академічного художнього ліцею поспілкувалися з координаторами Євромайдану – Леонідом Онищенком та Вікторією Скляровою.

Леонід – член правління Благодійного фонду об’єднання волонтерів «Volua», фізик-ядерник, учасник київського Майдану. Вікторія – радіожурналіст, координатор «Українського клубу Слобідчини» та харківського Євромайдану.

Особливе враження на підлітків справила розповідь Леоніда Онищенка. Дізнавшись з екрану телевізора, що діється у Києві, він разом з іншими харків’янами поїхав на Майдан. Зі світлин, немов живі, на учасників зустрічі проникливо дивилися Влад Зубенко (23 роки), Євген Котляр (33 роки), Юрій Паращук (47 років) – три його товариші, котрі додому так і не повернулися. Простріляні наскрізь стіни будівель, просякнуті кров’ю ноші, поранені, добиті на бруківці, – такі фотографії та факти очевидця тих трагічних події не залишили байдужим нікого з присутніх.

Вікторія Склярова розповіла ліцеїстам, що зробила особисто вона як учасниця тих подій. Для неї, працівника радіо, було важливим донести до людей меседж про користь інтеграції до Євросоюзу саме для України. Вона запрошувала на прямі ефіри фахівців з різних сфер діяльності: економістів, істориків, юристів, громадських діячів, – і з кожним зачитували окремі глави Угоди про Асоціацію. Це було зроблено для того, щоб звичайні громадяни дослухалися до думки відомих людей, а особливо – молодь, яка потребує більше за всіх цієї Угоди.

На згадку про Урок мужності найбільш активні підлітки одержали незалежне видання «Громадянське суспільство», а дівчині, яка особисто брала участь у революційних протестах, Леонід Онищенко передав справжню гумову кулю з вулиці Інститутської.