Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

За рік за індексом виробництва сільгосппродукції Харківщина піднялася з 21-го на 9-е місце в Україні

За рік за індексом виробництва сільгосппродукції Харківщина піднялася з 21-го на 9-е місце в Україні

Підсумки роботи АПК регіону в 2015 році та завдання на 2016-й обговорили на нараді під керівництвом заступника голови ХОДА Марка Беккера.

Відкриваючи нараду, Марк Беккер підкреслив, що за дорученням голови ХОДА Ігоря Райніна Департаментом агропромислового розвитку проведено ретельний аналіз розвитку АПК регіону в 2015 році в розрізі всіх районів області. Також сформульовані найважливіші завдання на 2016 рік, виконання яких дозволить зберегти позитивну динаміку, яку було досягнуто в галузі.

«Сільське господарство є ключовою галуззю економіки регіону. Всі 27 районів Харківської області - сільськогосподарські, - підкреслив заступник голови обладміністрації. - На даний момент головним завданням, на мій погляд, є підтримка тих темпів, які у нас вже є».

Доповідь про ситуацію в сільському господарстві регіону, яку підготував Департамент АПР, озвучив директор департаменту Олександр Нездюр. Він зазначив, що минулий рік регіон починав на 21-му місці за індексом виробництва сільгосппродукції в Україні. Але, незважаючи на всі складнощі, область завершила 2015-й вже на 9-му місці.

Проте, за оцінками фахівців Департаменту агропромислового розвитку, позитивні тенденції спостерігалися далеко не в усіх районах області. Зростання виробництва у сфері АПК продемонстрували тільки 14 з 27 районів. Найгірші показники - в Дергачівського, Лозівського, Зміївського, Шевченківського, Балаклійського та Близнюківського районів. Керівники управлінь агропромислового розвитку відповідних райдержадміністрацій у ході наради пояснили, які проблеми є в районах і яким чином їх планують вирішувати.

Що стосується найбільш успішних аграріїв області, то Марк Беккер відзначив роботу Великобурлуцького, Золочівського та Нововодолазького районів. У тваринництві також хороші показники у Чугуївського району, в рослинництві - у Сахновщинського.

«Первомайський район за всіма показниками дав нормальний результат, я сподіваюся, що так буде і надалі», - зазначив заступник голови ХОДА.

Серед позитивних результатів, які було досягнуто у сфері сільського господарства в 2015-му, фахівці Департаменту агропромислового розвитку виділили другі місця області в країні за валовим збором зерна та гречки, а також перші - за збором пшениці й соняшнику. Позитивні тенденції намітилися й у сфері тваринництва.

«За підсумками року в усіх категоріях господарств зафіксовано зростання поголів'я великої рогатої худоби в цілому на 1,9% і свиней на 0,7%, - навів дані Олександр Нездюр. - У сільгосппідприємствах, незважаючи на скорочення чисельності дійного стада, обсяги молока збільшилися на 1,1% і склали 232,8 тис. тонн. Причому вже за січень поточного року, в порівнянні з січнем минулого, обсяги виробництва молока збільшилися на 3,4%».

Проте, у кількох галузях АПК області спостерігалися негативні тенденції. Так, істотно скоротилося виробництво цукрових буряків і яєць. Перше пояснюється зменшенням посівних площ у порівнянні з 2014 роком на 22,9%. Друге - припиненням виробничої діяльності одного з найбільших виробників яєць – «Богодухівської птахофабрики» - та скороченням обсягу виробництва яєць на підприємстві «Червоний прапор» Харківського району.

Ще одна проблема, яку підняли в ході наради, - порушення правил сівозміни, в першу чергу, через збільшення площ, на яких вирощують соняшник.

«Ми вважаємо, що надмірне розширення площі вирощування соняшнику є головною причиною зниження родючості ґрунту та зниження врожайності ранніх зернових культур», - попередив Олександр Нездюр.

Виходячи з даних проведеного аналізу, в Департаменті АПР розробили завдання для профільних управлінь райадміністрацій і аграріїв регіону на 2016 рік. Одна з найголовніших у сфері рослинництва на даний момент - підготовка до весняно-польових робіт. У тому числі, вже зараз фахівцям необхідно визначитися з тим, якими культурами будуть пересівати поля, на яких не зійшли озимі. Працівникам сільського господарства порадили збільшити площі посіву гречки та цукрових буряків. Також увагу учасників наради звернули на необхідність ще більш тісної співпраці сільгоспвиробників з науково-дослідними установами регіону.

У тваринництві одним з ключових завдань на 2016-й залишається впровадження сучасних технологій у молочному виробництві та дотримання всіх заходів щодо запобігання занесенню до Харківської області вірусу африканської чуми свиней.