Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині впровадять міжнародний проект з профілактики неінфекційних захворювань

На Харківщині впровадять міжнародний проект з профілактики неінфекційних захворювань

Про це йшлося 12 лютого під час зустрічі заступника голови ХОДА Михайла Черняка з делегацією Бюро ВООЗ в Україні.

У заході також брали участь представники Міністерства охорони здоров'я та Міністерства освіти і науки України, а також керівники департаментів Харківської облдержадміністрації.

Темою обговорення стала розробка обласної стратегії з профілактики неінфекційних захворювань, удосконалення методів лікування та підвищення рівня підготовки медиків.

Михайло Черняк зазначив, що для Харківщини дуже важливий досвід міжнародних організацій у цій сфері.

«Наша система охорони здоров'я знаходиться в стадії реформування. Вже сформована міжгалузева робоча група, яка буде займатися не лише питаннями профілактики, але і розробкою нових принципів охорони здоров'я в регіоні, - сказав заступник керівника області. – Впевнений, що наша співпраця буде плідною».

У свою чергу, керівник спільного проекту Міністерства охорони здоров'я України та Бюро ВООЗ «Неінфекційні захворювання: профілактика та зміцнення здоров'я в Україні» Джеральдін Маквіні зазначила, що важливою складовою проекту є збільшення обізнаності українців про фактори ризику неінфекційних захворювань та їх наслідки. Особлива увага приділятиметься профілактиці та просвітницькій діяльності в школах, оскільки шкідливі звички та нездоровий спосіб життя, в основному, здобуваються в підлітковому віці.

За словами представника Міністерства освіти і науки України Світлани Фицайло, вже розроблена модель шкільної служби здоров'я, яку пропонуватимуть навчальним закладам в якості пілотного проекту.

Зі свого боку, національний програмний менеджер Швейцарської агенції з розвитку та співробітництва Петро Ільків підтвердив готовність агентства до довгострокового співробітництва з Харківською областю та роботи над програмами, націленими на зміцнення здоров'я населення та профілактику неінфекційних захворювань.

Довідка. Чотирирічний проект «Неінфекційні захворювання: профілактика та зміцнення здоров'я в Україні» розпочато у червні 2015 року за фінансової підтримки Швейцарської агенції з розвитку та співробітництва. Його впровадження на регіональному рівні стартувало в шести пілотних областях – Дніпропетровській, Полтавській, Вінницькій, Львівській, Івано-Франківській, Харківській та в місті Київ.

За даними ВООЗ, неінфекційні захворювання, пов’язані зі «стилем життя» (куріння, зловживання алкоголем, брак фізичної активності та нездорове харчування) є причиною 86% смертельних випадків на рік в Україні.