Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Для архітектурних пам’яток Харківщини шукають інвесторів

Для архітектурних пам’яток Харківщини шукають інвесторів

Наразі фахівці Департаменту містобудування та архітектури ХОДА готують комплексні програми реконструкції та розвитку знакових об'єктів регіону.

Про це повідомив директор департаменту - головний архітектор області Михайло Рабінович. За його інформацією, мова йде, в першу чергу, про такі об'єкти, як архітектурні ансамблі в Шарівці, Люботині, Старому Мерчику тощо.

«Цими об’єктами постійно цікавляться інвестори, але для того, щоб справа дійшла до конкретних пропозицій, необхідно провести роботу щодо підвищення їх привабливості. Сьогодні ми створюємо містобудівні програми з урахуванням туристичних комплексів. Тобто, окрім проектів реконструкції безпосередньо пам’яток архітектури, ми готуємо комплексні програми розвитку інфраструктури територій, де вони розташовані, - пояснив головний архітектор Харківської області. - Отримати прибуток від використання самої лише пам’ятки - майже неможливо, в усьому світі це дотаційні об’єкти, оскільки вони вимагають великих коштів на утримання. Привабливою для бізнесу може бути супутня інфраструктура - готельний бізнес, торгівля, розважальні заклади, наприклад, пов'язані з кінним спортом. Саме з урахуванням цих об’єктів ми готуємо інвестиційні проекти».

Також, за словами Михайла Рабіновича, наразі ведуться переговори з міжнародними інвестиційними фондами щодо виділення коштів на збереження культурної спадщини, в тому числі - це стосується комплексу Харківської філармонії, будівлі Держпрому. Зокрема, для залучення допомоги міжнародного фонду, який займається пам’ятками епохи конструктивізму, на відновлення Держпрому Департаменту містобудування доводиться проводити чимало роботи. Справа в тому, що, будучи перлиною цього архітектурного стилю, Держпром на сьогодні навіть не є пам’яткою національного значення.

«Тому ми проводимо роботу щодо внесення будівлі до переліку пам’яток національного значення. Це дозволить в подальшому внести його до об’єктів охорони ЮНЕСКО, що, в свою чергу, надасть змогу брати участь у великих міжнародних грантах», - розповів Михайло Рабінович.

Держпром - далеко не єдиний об’єкт культурної спадщини, який необхідно внести до Державного реєстру. Наразі Департамент містобудування та архітектури готує відповідні документи на основі проведеної інвентаризації пам’яток архітектури області.

Крім того, одним з актуальних питань пам’яткоохоронної сфери сьогодні є удосконалення нормативно-правової бази.

«Мінрегіоном ведеться робота щодо коригування основних нормативних документів, які стосуються реставраційних, консерваційних та ремонтних робіт на пам’ятках культурної спадщини, порядку та режиму використання зон охорони пам’яток архітектури та містобудування. В цих документах будуть надані правила та обмеження, які дозволять під час проведення пам’яткоохоронних робіт зберегти аутентичний архітектурно-художній і історичний вигляди пам’яток. Фахівці Департаменту містобудування та архітектури беруть активну участь в цій важливій законотворчій діяльності», - зазначив Михайло Рабінович.

Довідка. Станом на 1 січня 2016 року на території Харківської області та міста Харкова знаходиться 778 пам’яток архітектури, з яких 75 мають статус національного значення.