Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В обласній дитячій бібліотеці відкрилась виставка малюнків дітлахів з 12-ти країн світу

В обласній дитячій бібліотеці відкрилась виставка малюнків дітлахів з 12-ти країн світу

Роботи в рамках проекту «Ideal House» вивчать фахівці для розробки реальних архітектурних ансамблів для дітей, які з різних причин залишилися без даху над головою.

Уперше за час існування Харківської обласної бібліотеки для дітей в її стінах розгорнуто виставку міжнародного рівня - «Ideal House», на якій представлені малюнки дітей з 12-ти країн світу на тему рідної домівки.

Ця виставка з’явилася завдяки Американському художньому фонду «Fermata» в рамках проекту «Let’s Build a Roof over The World» («Давайте будувати дах над Світом»), схваленого ЮНЕСКО. Перші роботи намалювали діти з Америки. Власне, саме звідти - зі штату Коннектикут - виставка й розпочала свої мандри світом. Цікаво, що з кожним відвіданим містом експозиція збільшується, адже до неї додаються нові дитячі роботи. Тож після подорожі Америкою, Прибалтикою, відвідавши Болгарію, Киргизію, Казахстан, Вірменію та Грузію, виставка нараховує вже близько 300 малюнків, включаючи творчість дітей Києва, Кривого Рогу та Харкова. Загальна мета виставки – пошук спільних з дитинства душевних коренів і прагнення до збереження миру та взаєморозуміння у всьому світі.

За словами директора Харківської обласної бібліотеки для дітей Галини Трохименко, брати участь у цьому проекті для закладу – дуже почесно.

«Ми дуже вдячні організаторам виставки за таку пропозицію. Я вклоняюсь перед авторами цього чудового проекту і впевнена, що вони - на правильному шляху. Ідеальний дім, який розпочали «будувати» юні художники, неможливий без мирного неба над його дахом», - зауважила у своєму вітальному зверненні до присутніх з нагоди відкриття виставки Галина Трохименко.

Представлені на папері мрії дітей про ідеальний будинок, у якому було б не лише затишно і комфортно, а й до вікон котрого ніколи б не зазирнула війна, будуть уважно вивчені професійними архітекторами. Їх завдання полягатиме у розробці реальних дизайн-проектів архітектурних ансамблів для дітей, які з тих чи інших причин залишилися без даху над головою.

Примітно, що шість років тому саме з Харкова почалося життя проекту «Ідеальний дім», якому судилося довге і плідне існування. Зі слів співзасновника «Fermata» – Ігоря Климова – професора Харківського державного університету будівництва та архітектури,  ідея виставки народилася ще у 2009 році, завдяки учням ХЗОШ №50, що намалювали перші ескізи ідеального будинку.

Відвідати експозицію «Ідеальний дім» у Харківській обласній бібліотеці для дітей можна щодня, крім неділі, з 9:00 до 18:00 за адресою: вул. Алчевських, 43 (колишня вул. Артема), тел.700-26-51.

Також нещодавно бібліотека підключилася й до загальноукраїнського проекту культурної інтеграції «Український Донбас». І вже незабаром до Харківської обласної бібліотеки для дітей надійдуть 20 творчих робіт з Великоновосілківського району (с.Новомайорське) Донецької області.

«Запрошуємо всіх бажаючих поділитися зі світом своїм баченням ідеального дому, у якому, насамперед, пануватиме мир, - розповідають у бібліотеці. - Роботи можуть бути виконані на будь-якому матеріалі (ватман, картон, полотно тощо) і в будь-якій техніці (масло, акварель, туш, кольорові олівці, крейда та інше)».

Творчі роботи приймаються до кінця лютого в Харківській обласній бібліотеці для дітей, а звідти вирушать у подальшу подорож до Донбасу, а вже потім – до Америки. За задумкою організаторів проекту, планується надрукувати книгу творчих робіт, що міститиме декілька томів.