Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Діти-сироти області пройшли комплексне медичне обстеження

Діти-сироти області пройшли комплексне медичне обстеження

Про підсумки комплексного медичного обстеження дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються у сімейних формах виховання, йшлося під час конференції 24 грудня.

Захід, ініційований Харківською обласною державною адміністрацією, проходив в Інституті охорони здоров'я дітей та підлітків Національної академії медичних наук України за участю медиків і представників дитячих будинків сімейного типу та опікунських сімей.

Директор інституту Микола Коренєв нагадав, що така співпраця медиків і фахівців ХОДА триває більше 3 років, а медичне обстеження та лікування дітей проводиться безкоштовно.

«Для обстеження дітей-сиріт ми використовували можливості нашого центру реабілітації дітей та підлітків, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, - розповів Микола Коренєв. - Дітям-сиротам було виділено 15 ліжок, було задіяно унікальне обладнання та кваліфіковані фахівці. Сьогодні ці діти у нас обстежуються постійно».

Директор інституту зазначив, що щорічно у них знаходяться під наглядом більш 300 дітей, з 2012 року отримали обстеження і лікування близько 1200 дітей. З них 1085 - вихованці будинків дитини сімейного типу, а 112 - проживають у сім'ях опікунів.

Також, за даними медиків, більше 90% дітей мають патологічні захворювання, найчастіше відхилення виявляються вперше.

Так, завідувачка центром реабілітації дітей та підлітків, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, кандидат медичних наук Олена Мельник зазначила, що на першому місці серед дитячих недуг у сиріт - захворювання травної системи, потім хвороби нервової системи та різні ендокринні порушення.

Як зазначили в Департаменті охорони здоров'я ХОДА, інститут виконує обов'язковий обсяг обстежень, а також додаткові обстеження, які проводяться за показаннями.

«У кожної дитини беруть клінічні аналізи, проводять електрокардіографію, ехосонографію, ехокардіографію. Вони отримують консультації отоларинголога, невролога, психіатра, кардіолога, ендокринолога, офтальмолога, дитячого гінеколога, ортопеда. У разі діагностичної необхідності призначаються додаткові консультації фахівців», - зазначила головний педіатр Департаменту охорони здоров'я ХОДА Світлана Ковальова.

За словами начальника Служби у справах дітей ХОДА Тетяни Печерських, яка спільно з колегами з Департаменту охорони здоров'я формує списки дітей для проходження медобстеження в інституті, більшість опікунів вдячні, що мають можливість обстежити вихованців.

«Діти-сироти та позбавлені батьківського піклування до попадання в сімейні форми виховання виховувалися в неблагополучних сім'ях, і це має негативний наслідок для здоров'я дитини. Тому медичне забезпечення цієї категорії дітей вкрай важливе», - вважає Тетяна Печерських.

За її даними, на сьогоднішній день на території Харківської області працює 87 дитячих будинків сімейного типу та 325 прийомних сімей, в яких виховується 1134 дитини.

«На кінець 2015 року нам вдалося провести обстеження всіх дітей цих категорій. Всього на це пішло 3,5 року, - сказала Тетяна Печерських. - Тому дякую від імені облдержадміністрації колективові інституту і думаю, що до подяки приєднаються також опікуни дітей».

Також представники ХОДА зазначили, що подібного партнерства між державними та медичними структурами більше не існує в жодній області, а таке проведення комплексного медичного обстеження дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються у прийомних сім'ях та дитячих будинках сімейного типу, слід продовжувати і надалі.