Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Облрада затвердила Програму економічного і соціального розвитку регіону на 2016 рік

Облрада затвердила Програму економічного і соціального розвитку регіону на 2016 рік

Проект Програми підтримав 101 депутат в ході II позачергової сесії Харківської облради VII скликання.

Як пояснив заступник директора Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Олександр Лукашов, Програма соціального та економічного розвитку Харківської області - це основний комплексний плановий документ регіону.

«Він закладає цілі та пріоритетні напрями соціально-економічного розвитку регіону на наступний рік, а також заходи щодо реалізації державної політики. В основу Програми покладено поглиблений аналіз показників області за попередній період, а також прогноз основних макропоказників соціально-економічного розвитку України на 2016 рік, затверджений постановою уряду № 558», - підкреслив Олександр Лукашов.

Для того, щоб розрахувати основні прогнозні показники програми, Департамент економіки і міжнародних відносин ХОДА провів велику роботу з підприємствами регіону. Зокрема, на 60 провідних підприємств області зробили запити про очікувані обсяги реалізації за поточний рік і прогнозні обсяги на 2016-й, а також наявні контракти із зарубіжними партнерами. У результаті розрахували два сценарії розвитку промисловості області - цільовий і базовий.

«Цю практику ми ввели, починаючи з Програми на 2015 рік, і такий же підхід застосовується для прогнозування макропоказників в цілому по Україні», - зазначив Олександр Лукашов.

За базовим сценарієм індекс промислової продукції в 2016 році складе 99,2% (за цільовим сценарієм - прогнозується на рівні 101,5%). За індексом продукції сільського господарства прогноз становить 97,9%. За рівнем середньомісячної зарплати темп зростання у порівнянні з 2015 роком прогнозується на рівні 117% - до 4 286 грн.

«У четвертій частині Програми сформована «Прогнозна сума видатків на фінансування окремих заходів на 2016 рік». Тут закумульовані ті заходи, які не входять до складу діючих обласних та державних галузевих програм. Їх фінансування здійснюватиметься з обласного бюджету в рамках реалізації Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2016 рік, - пояснив заступник директора Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА. - Прогнозна сума видатків по четвертій частині Програми становить 73,03 млн грн».

П'ятий розділ програми містить інформацію про капітальні вкладення в об'єкти соціально-економічного значення в 2016 році.

«У цьому розділі міститься перелік об'єктів, будівництво яких передбачено протягом 2016 року і буде здійснюватися за рахунок різних джерел фінансування, не заборонених законодавством. Включаючи залучення коштів міжнародних фінансових організацій, МТД та інших джерел», - розповів Олександр Лукашов.

Розділ включає 431 об'єкт. Загальний обсяг фінансування капітальних вкладень складає більше 2 млрд 784 млн грн. В тому числі:

- у сфері охорони здоров'я заплановані вкладення в 55 об'єктів на суму 246 млн грн;

- у сфері освіти - в 120 об'єктів з обсягом фінансування 323 млн грн;

- у сфері культури і туризму - 28 об'єктів на 99 млн грн;

- у сфері фізкультури і спорту - 23 об'єкти на суму 237,3 млн грн;

- у сфері соціального забезпечення - 3 об'єкти на 11 млн 661 тис. грн;

- по житлово-комунальному господарству - 125 об'єктів з обсягом фінансування 1 млрд 297 млн грн;

- у паливно-енергетичній сфері - 48 об'єктів майже на 198 млн грн.

Нарешті, розділ «Інше» включає 29 об'єктів на суму більш ніж 372,6 млн грн.

«Сюди входить будівництво метро, а також проекти Плану реалізації Стратегії розвитку Харківської області, велика частина з яких запланована для фінансування за рахунок Державного фонду регіонального розвитку в 2016 році і співфінансування з місцевих бюджетів», - уточнив Олександр Лукашов.

Фото пленарного засідання II позачергової сесії Харківської обласної ради VII скликання