Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Харкові відкриється виставка ляльок-мотанок

В Харкові відкриється виставка ляльок-мотанок

Експозицію можна подивитися з 17 грудня 2015 року по 28 січня 2016 року в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва (вул. Пушкінська, 62).

Виставковий проект «Витоки» спрямований на реконструкцію українського народного костюму, репрезентацію автентичних жіночих образів, відтворення обрядів та звичаїв календарного циклу традиційної української культури, розповідають організатори.

До експозиції увійшли понад 200 робіт: традиційні ляльки-мотанки, лялькові композиції, народні іграшки, етнічні ляльки у авторських інтерпретаціях.

Виставка створена завдяки роботам найкращих майстринь, а також вихованцям гуртків та студій декоративно-ужиткового мистецтва Харкова та Харківської області: Наталії Горошко, Тетяни Оглобліної, Тетяни Масленнікової, Лариси Волкової, Наталії Акімової, Катерини Стрєльцової (м. Харків), Юлії Арнаут (м. Золочів), Людмили Славгородської (м. Ізюм), Тетяни Жигілій (м. Зміїв), Ольги Тарасової (м. Лозова), Оксани Філімонової (смт Двурічна), Ольги Кайгородцевої (с. Зіньківщина Зачепилівського району), Наталії Сінельник (смт Коломак), Ольги Коваль (смт Нова Водолага), Наталії Романової (м. Барвінкове), Юлії Манн (смт Нова Водолага), Ольги Іванової та Сабіни Зої (м. Куп’янськ), Ольги Тимошенко (м. Валки), Марії Кіпріч (м. Богодухів).

Урочисте відкриття виставки – 17 грудня о 14:00.

Довідка. Лялька-мотанка − українська народна лялька, яка з давніх-давен виконувала роль родинного оберегу та зв’язку між поколіннями. У зображенні ляльок-мотанок жіночі образи переважають над чоловічими, що пов'язано з давніми уявленнями про жінку, як богиню родючості, берегиню домашнього вогнища та захисницю.