Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відкрився Центр психологічної реабілітації воїнів АТО

У Харкові відкрився Центр психологічної реабілітації воїнів АТО

В урочистому відкритті центру, яке відбулося 6 грудня, взяв участь заступник голови ХОДА Михайло Черняк.

Центр психологічної реабілітації воїнів АТО, членів їх сімей та волонтерів відкрився в приміщенні колишнього дитячого табору ДП «Харківський машинобудівний завод «ФЕД». Тут бійці будуть проходити 14-денний курс реабілітації, розроблений психологами, які працюють з військовослужбовцями, в тому числі й на передовій. Проект реалізований благодійним фондом «Сестра милосердя АТО» за підтримки ДП ХМЗ «ФЕД» та Харківської облдержадміністрації.

Під час урочистої церемонії відкриття центру Михайло Черняк привітав присутніх на заході учасників АТО з Днем Збройних сил України, відзначивши також вагомий внесок волонтерів у перемоги наших військових.

«Ми дуже вдячні волонтерам, які завжди першими відгукуються на потреби наших бійців. Представникам влади найчастіше доводиться наздоганяти волонтерів, підхоплювати їх ініціативи», - зазначив Михайло Черняк.

Він підкреслив, що всі питання, пов'язані з бійцями АТО, знаходяться на особистому контролі голови ХОДА Ігоря Райніна.

«Ми намагаємося допомагати бійцям вирішувати всі проблеми: і зі здоров'ям, і пов'язані з оформленням документів, і просто життєві питання. Для того, щоб бути в курсі потреб бійців, ми підтримуємо тісний зв'язок з Союзом ветеранів АТО. Також, у силу своїх можливостей, ми підтримуємо ініціативи наших волонтерів, особливо такі важливі й актуальні, як створення Центру реабілітації учасників АТО. Адже багато хлопців, виконавши свій обов'язок на передовій, повертаються додому з психологічними травмами. І ми повинні зробити все, щоб допомогти людям, які захищають нас, борються за мир в Україні», - підкреслив заступник голови ХОДА.

Як повідомила керівник БФ «Сестра милосердя АТО» Ярина Чаговець, центр розрахований на 30 осіб. З бійцями АТО тут працюватимуть психологи-волонтери, масажисти, фахівці із звукотерапії. У центрі є кріо-сауна та спортзал. Для бійців і членів їх сімей, які будуть проходити реабілітацію у центрі, організовано гаряче триразове харчування - його надає завод «ФЕД».

«Щоб пройти курс реабілітації в центрі, необхідно заповнити анкету, в яку внести всі дані про себе, сім'ю, род військ, в яких боєць служив, і так далі», - пояснила Ярина Чаговець.

Михайло Черняк нагадав, що в Харківській області для учасників АТО вже працює Центр допомоги на території обласного військкомату - сюди бійці можуть звертатися з будь-якими питаннями щодо належних їм пільг, матеріального забезпечення, лікування, вирішення проблем соціального характеру. Також, за інформацією заступника голови ХОДА, найближчим часом у регіоні планують відкрити спеціалізований лікувальний центр для бійців АТО, на даний момент йдуть активні роботи з його створення.