Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Питання пошуку ефективних стратегій вирішення соціальних конфліктів особливо актуальне для Харківщини. Юлія Світлична

Питання пошуку ефективних стратегій вирішення соціальних конфліктів особливо актуальне для Харківщини. Юлія Світлична

Заступник голови ХОДА 27 листопада прийняла участь в урочистому відкритті Міжнародного науково-практичного семінару «Культура діалогу під час кризи: стратегії, досвід, проблеми».

Семінар у Харкові проходить в рамках програми «Зміцнення співпраці з громадянським суспільством у країнах Східного партнерства 2015». У його роботі беруть участь філософи, вчені громадські активісти, журналісти з України, Німеччини, Великобританії та Чехії. Захід складається з дискусій і «круглих столів», під час яких фахівці обміняються досвідом роботи у сфері конфліктології та обговорять актуальні питання побудови мирного діалогу в суспільстві.

Відкриваючи семінар, заступник голови ХОДА Юлія Світлична зазначила, що винесена на розгляд тема актуальна не тільки для України, але й для всього світу.

«Пошук ефективних стратегій для вирішення соціальних конфліктів стає все більш актуальною темою на світовій політичній арені. Для України вирішення цього питання є особливо важливим. Для нас не тільки актуальні загальносвітові тенденції протистояння військовій агресії - в нашій країні йде гібридна війна. Вона включає в себе досить великий комплекс дій: це і пропаганда, й інформаційні провокації, і розпалювання сепаратистських настроїв, штучне підвищення градусу конфлікту в суспільстві, спроби вбити клин між проукраїнськими патріотичними силами за принципом «розділяй і володарюй», і багато інших способів і методів. Харківській області довелося випробувати все це на собі повною мірою. Сили, які були кинуті на розкручування тут маховика протистоянь, були, повірте, не менше, ніж на Донбасі», - сказала Юлія Світлична.

Вона також зазначила, що ті конкретні й чіткі напрацювання, які сформують експерти за підсумками семінару, облдержадміністрація готова впроваджувати у своїй роботі.

Перший заступник голови Харківської облради Віктор Коваленко зазначив, що семінар такого масштабу на дану тематику в Харкові проходить вперше.

«Це важливий крок, щоб багато хто зрозумів, наскільки важливо реагувати на конфлікт діалогом. Мені колись доводилося брати участь у бойових діях, і я розумію, що таке війна й що таке горе. Хочу сказати, коли рвуться снаряди та свистять кулі, ніхто вже не думає про те, як зберегти свої гроші, «мерседеси» або будинки. Завжди думають про те, як врятувати свою сім'ю. Тому питання, які будуть розглядатися на цьому семінарі, дуже важливі», - підкреслив Віктор Коваленко.

«Ми дуже багато років намагаємося працювати разом із владою. І мені дуже приємно й радісно, що останнім часом влада дійсно до нас прислухається й усі ті рекомендації, які ми готуємо та передаємо, обов'язково розглядають і втілюють. Я дуже сподіваюся, що всі напрацювання в рамках цього проекту також будуть втілені в життя», - зазначила Президент Фонду місцевої демократії Ольга Мірошник.

Довідка. Міжнародний науково-практичний семінар «Культура діалогу під час кризи: стратегії, досвід, проблеми» проводить Фонд місцевої демократії у партнерстві з «Євромайдан НРР» (Кельн, Німеччина) за сприяння Міністерства закордонних справ Німеччини в рамках програми «Зміцнення співпраці з громадянським суспільством у країнах Східного партнерства 2015» та українсько-німецького проекту «Культура діалогу - Рішення конфліктів - Примирення».

Більше фото