Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині ввели в експлуатацію більше 200 тис. кв. м житла

На Харківщині ввели в експлуатацію більше 200 тис. кв. м  житла

Про це розповів директор Департаменту містобудування та архітектури ХОДА Михайло Рабінович під час розширеної наради в Асоціації «Регіональне будівництво».

Участь у нараді також взяли представники інспекції ДАБК області і міста, Харківського гарнізону та прикордонної служби і провідних будівельних компаній області.

Під час наради забудовники області розповіли про стан готовності об’єктів, які планують здати до кінця року.

На сьогодні із запланованих на 2015 рік 290 тис. кв. м  житла вже введено в експлуатацію 209 тис. кв. м. З них у багатоквартирних будинках введено 72 тис. кв. м із запланованих 150 тис. кв. м.

«До кінця року всі заплановані об’єкті будуть здані, ми очікуємо навіть перевиконання плану, - зазначив Михайло Рабінович. - Виконання планів введення до експлуатації житла знаходиться під особистим контролем голови ХОДА Ігоря Райніна. І ми, безумовно, будемо всебічно сприяти своєвчасному введеню житлових обєктів та виконанню планових показників».

Також учасники наради обговорили питання забезпечення житлом військовослужбовців, учасників АТО, прикордонників Харківської області.

«Військовослужбовці та учасники АТО неодноразово зверталися до нас із проханням надати інформацію щодо можливостей придбати житло на пільгових умовах. Тому під час наради фахівці розповіли їм про всі об’єкти, які будують у Харківській області, про ціни та надали повну інформацію щодо програм із придбання житла, які сьогодні діють у державі. Йдеться не тільки про програми щодо військових та учасників бойових дій, а й про ті, які діють для всіх, зокрема, «Доступне житло». Адже серед військових є такі, які згодні купувати житло на загальних засадах за умови підтримки держави», - розповів директор Департаменту містобудування та архітектури.

Крім того, під час наради було підняте питання про необхідність внесення змін до існуючого законодавства, яке стосується питань виділення земельних ділянок на будівництво, визначення генпідрядника та системи фінансування житла для військових.
Зокрема, йшлося про те, що система, за якої замовником та генпідрядником будівництва виступає військове відомство, є вкрай неефективною.

«Замовник має обирати підрядника серед будівельних компаній. Тендер дозволить обирати найкращі пропозиції та диктувати умови підрядникам. За існуючими правилами, коли військове відомство обирає будівельників виключно в ролі робочої сили, а керує процесом самостійно, серйозні компаніі не хочуть братися за цю роботу. І військовим доводиться мати справу із сумнівними будівельниками», - пояснив Михайло Рабінович.

Тому учасники наради прийняли рішення звернутися до законодавчих органів з ініціативою внести відповідні зміни до законодавства.