Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Представництво ЄС відкриє в Харкові центр допомоги малому та середньому бізнесу

Представництво ЄС відкриє в Харкові центр допомоги малому та середньому бізнесу

Про це розповіли представники Європейського Союзу в Україні під час зустрічі з директором Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Віктором Коваленком 24 листопада.

У ході зустрічі Віктор Коваленко ознайомив делегацію ЄС із соціально-економічною ситуацією в Харківській області. Він зупинився на проблемі вимушених переселенців, офіційна кількість яких на сьогоднішній день складає більше 200 тисяч осіб. Говорячи про економіку регіону, Віктор Коваленко зазначив, що, незважаючи на прифронтове положення, область продовжує розвиватися.

«Керівник ХОДА Ігор Райнін особисто зустрівся з керівництвом усіх міжнародних компаній і дав їм гарантії безпеки і стабільної роботи в Харківській області», - розповів директор Департаменту економіки і міжнародних відносин.

Він зазначив, що сьогодні харківські підприємства малого та середнього бізнесу активно працюють над виходом на європейський ринок. Важче це зробити великим машинобудівним підприємствам, 80% продукції яких були орієнтовані на ринок СНД.

«Але робота ведеться постійно. Для цього, зокрема, з ініціативи голови ХОДА Ігоря Райніна був відкритий Офіс Харківської області у Вашингтоні, який не тільки шукає ринки збуту для наших підприємств, але також працює над залученням грантів для їх розвитку. Крім того, ми активно беремо участь у програмах розвитку ООН. Так, для участі в європейських грантах наступного року ми вже підготували проекти на 1,8 млн євро», - розповів Віктор Коваленко.

Про нові можливості міжнародного співробітництва повідомив під час зустрічі керівник відділу Представництва ЄС в Україні Юргіс Вілчінскас. Він розповів про програму підтримки малого та середнього бізнесу в Україні, яка почне працювати з наступного року. У рамках програми в країні відкриють 15 центрів допомоги бізнесу, один із них буде в Харкові.

У цих центрах підприємці зможуть отримати консультації, допомогу в пошуку партнерів, а також кредити з погашенням процентних ставок.

Проект, на фінансування якого ЄС планує направити 95 млн грн, буде реалізовуватися під егідою Європейського банку реконструкції та розвитку.

Ще один проект, який Представництво ЄС планує реалізувати в Харківській області, - Ярмарок європейських проектів. Це семінари, під час яких бажаючих навчать створювати проекти - інфраструктурні, культурні, освітні та інші - для участі в європейських грантах.

Також Юргис Вілчінскас повідомив про те, що днями був підписаний договір про приєднання України до програми ЄС «Креативна Європа». Договір має ратифікувати Верховна Рада, і тоді вже з наступного року представники українського мистецтва зможуть реалізовувати свої проекти за кошти грантів.

«Це стосується як окремих проектів художників, так і масштабних проектів, аж до створення галерей і проведення фестивалів. Ми дуже хочемо, щоб цей проект реалізовувався не тільки в столиці, де сфера культури й мистецтв і без того достатньо розвинена. Набагато більше цього, на наш погляд, потребують регіони України», - підкреслив Юргіс Вілчінскас.