Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ігор Райнін передав нові «швидкі» та сучасне медобладнання лікарням області

Ігор Райнін передав нові «швидкі» та сучасне медобладнання лікарням області

Урочистий захід пройшов 22 жовтня на території КЗОЗ «Харківська обласна лікарня - Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф».

Голова ХОДА повідомив: усього цього року закупили 22 автомобілі «швидкої допомоги». Ключі від 7 з них керівник області вручив колективу ОКБ 22 жовтня, ще 15 транспортних засобів будуть передані в листопаді-грудні.

«Ми неодноразово говорили, що система охорони здоров'я - це один з пріоритетів обласної адміністрації. У тому числі й тому, що система охорони здоров'я піддається навантаженню у зв'язку з близькістю зони АТО і великою кількістю переселенців. Тому матеріально-технічну базу потрібно зміцнювати, іншого шляху немає. Ми дуже відповідально до цього підійшли, - підкреслив Ігор Райнін. - Напевно, вперше в історії освоєння бюджетних коштів в обласному бюджеті були закладені кошти на 20 автомобілів «швидкої допомоги», але за рахунок чесного, прозорого проведення тендеру ми закупили 22. Зекономили таку суму коштів, що її вистачило на закупівлю додаткових двох автомобілів».

Також Ігор Райнін передав лікарням регіону сертифікати на цілий перелік медичного обладнання:

- 2 апарати ультразвукової діагностики захворювань;

- 1 наркозно-дихальний апарат;

- 2 апарати штучної вентиляції легенів;

- 2 стоматологічні установки;

- 5 реанімаційних моніторів пацієнта;

- напівавтоматичний і автоматичний біохімічні аналізатори;

- 1 відеоларингоскоп;

- 1 гістерорезектоскоп;

- 2 рентгенівських апарати на 3 робочих місця і 1 рентгенівський апарат на 2 робочих місця;

- 2 ультразвукових скальпелі.

«Я далекий від думки, що це повністю переверне ситуацію в системі охорони здоров'я, але думаю, що як щорічна модернізація медичного устаткування або поповнення матеріально-технічної бази, - це хоч і невеликий, але крок вперед», - сказав голова ХОДА.

Він нагадав, що цього року з обласного бюджету на сферу охорони здоров'я була виділена рекордна сума - 80 мільйонів гривень, 40 з них - на «швидкі допомоги» і ще 40 - на медичне обладнання.

«Наступного року ми продовжимо зміцнювати базу обласних лікарень і перейдемо на центральні районні лікарні», - повідомив керівник облдержадміністрації.

За словами головлікаря Обласної клінічної лікарні Богдана Федака, жодного разу за всю історію України ця медустанова не отримувала такої кількості обладнання.

«Я більш ніж упевнений, в Обласній клінічній лікарні буде великий прорив у медицині, особливо, в хірургічній службі. Зараз у нас з'явилася можливість підняти рівень хірургічної служби на дві-три сходинки. Раніше ми про це не могли і мріяти. Я хочу сказати слова подяки і виразити надію, що ця програма буде продовжуватися», - сказав Богдан Федак.

Головлікар Обласної дитячої клінічної лікарні Георгій Муратов подякував керівництву ХОДА за увагу до актуальних проблем охорони здоров'я дітей. За його словами, до лікарні щорічно госпіталізують 14000 дітей, 55 000 отримують спеціалізовану консультативну допомогу в 7 центрах клініки. Причому, на жаль, кількість дітей з хронічними захворюваннями щороку зростає.

«Велике навантаження і в цьому, і в 2014-му році в клініці було зумовлено й тим, що ми приймаємо вимушених переселенців з Донецької та Луганської областей, фактично ми працюємо як обласні дитячі лікарні Донецька і Луганська. Саме тому отримання сьогодні ультразвукового діагностичного апарату експертного класу - це значний внесок у питання діагностики, контролю ефективності терапії, диспансерного спостереження, підвищення якості та доступності медичної допомоги. Хочеться ще раз висловити глибоку вдячність і щирі слова подяки за те, що дітям Харківської області була надана така серйозна допомога», - сказав Георгій Муратов.

Більше фото