Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У цьому році пістія не загрожувала екосистемі Сіверського Донця

У цьому році пістія не загрожувала екосистемі Сіверського Донця

Про це повідомили в Департаменті екології та природних ресурсів ХОДА.

Начальник Харківського регіонального управління водних ресурсів Віталій Жук повідомив, що фахівці управління обстежили річку Сіверський Донець за течією від кордону з Російською Федерацією до міста Ізюм. За їх даними, розповсюдження пістії практично не спостерігається.

За інформацією начальника відділу охорони земельних водних ресурсів надр, атмосферного повітря, контролю та координації заходів охорони навколишнього середовища Департаменту екології та природних ресурсів ХОДА Дмитра Топчія, екологи приділили цьому питанню підвищену увагу через теплу погоду.

«Оскільки, починаючи з серпня, показники температури повітря та води перевищували середні, вірогідність розповсюдження пістії по Донцю була високою», - зазначив Дмитро Топчій.

Також в департаменті нагадали, що піком поширення цієї африканської рослини став 2012 рік. Після проведених екологами та владою заходів, у тому числі й механічного відлову пістії, негативних змін екосистеми Сіверського Донця не відбулося.

Довідка. На виконання доручення голови обласної державної адміністрації від 07.07.2014 № 01-28/4646 «Про заходи щодо попередження розповсюдження пістії в літньо-осінній період з метою поліпшення екологічного стану р. Сіверський Донець» Департаментом екології та природних ресурсів ХОДА щомісяця проводяться відповідні заходи. Остання міжвідомча нарада з питання «Вжиття заходів щодо поліпшення екологічного стану р. Сіверський Донець в зв’язку з розповсюдженням водної рослинності – пістії - в літній період 2015 року» відбулася 23 вересня. У нарадах беруть участь фахівці Департаменту екології та природних ресурсів ХОДА, Харківського регіонального управління водних ресурсів та співробітники науково-дослідної установи «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем» Мінприроди України.