Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області стартував проект з підтримки молодіжних стартапів

У Харківській області стартував проект з підтримки молодіжних стартапів

Про це повідомила заступник голови ХОДА Юлія Світлична.

«Харківська обласна державна адміністрація продовжує роботу зі студентством. Ми розробили низку заходів, спрямованих на те, щоб зацікавити молодь, надати їй можливість підвищувати свою кваліфікацію і пробувати себе в частині розвитку малого та середнього бізнесу. Один з таких заходів - «Kharkiv StartUp Factory», - пояснила Юлія Світлична. - У рамках цього проекту студенти можуть проявити себе в IT-сфері, отримати знання від досвідчених та успішних практиків, які працюють далеко за океаном, послухати лекції, а потім представити свої проекти для участі в конкурсі. Кращі проекти будуть презентовані венчурним фондам. Відбір здійснюватимуть експерти та викладачі, а також представники підприємств і транснаціональних корпорацій».

За інформацією Юлії Світличної, в проекті візьмуть участь 20 команд молодих фахівців - від 3 до 5 осіб у кожній. Потенційним учасникам запропонували заповнити заявку, яку розглянуть експерти (представники IT-компаній, промислових підприємств, органів влади та вишів). Фахівці дадуть оцінку працездатності запропонованої ідеї. Коли склад усіх 20 команд буде затверджений, їх учасникам запропонують пройти навчання. У програмі - майстер-класи та зустрічі з бізнесменами як з України, так і з США.

Один з викладачів «Kharkiv StartUp Factory» Костянтин Кладько стверджує: головне - переконати студентів повірити в себе. Його стартап Galactic Exchange з американо-українською командою та офісами в Менло-Парк та Харкові нещодавно залучив кошти двох венчурних інвесторів з Кремнієвої Долини. Стартап займається платформою, яка спрощує обробку великих масивів даних.

«Ми хочемо допомогти харківським студентам створити свої стартапи та пов'язати їх з харківськими підприємствами, щоб проблеми, які вони вирішують, були проблемами з реального життя. Коли вони ці проблеми вирішать, ми спробуємо їх зв’язати з менторами та інвесторами в Силіконовій долині, - повідомив Костянтин Кладько. - Найголовніше - повірити в себе і бути готовими працювати на себе безкоштовно достатньо велику кількість часу. Найбільша проблема у стартаперів - це те, що вони не здатні довго працювати для себе і без заробітку. У студента є дві-три години вільного часу в день, потрібно, щоб він розумів: якщо протягом року або двох у своєму житті він буде витрачати по 2 години на день на розробку програми, то потім зможе її продати».

Довідка. Проект «Kharkiv StartUp Factory» спрямований на створення умов для розробки, розвитку та реалізації молодіжних стартапів у сфері інформаційно-телекомунікаційних технологій шляхом впровадження на Харківщині системи навчання та просування бізнес-ідей та наукових розробок. Організаторами проекту виступили Харківська обласна державна адміністрація спільно з Харківським національним університетом радіоелектроніки, проектом KarazinStartups та Харківською обласною спілкою «Молодіжні ініціативи». Перший компонент проекту триватиме до березня 2016 року.