Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

54 тисячі гектарів землі в Харківській області повинні працювати на державу. Ігор Райнін

54 тисячі гектарів землі в Харківській області повинні працювати на державу. Ігор Райнін

29 вересня голова ХОДА провів робочу нараду з керівниками державних підприємств, що знаходяться в управлінні НААН.

У нараді взяв участь президент Національної академії аграрних наук України Ярослав Гадзало. Головною темою для обговорення стала ефективність менеджменту та результативність роботи державних господарств регіону.

«Ми не маємо повної задоволеності від роботи практично всіх 17-ти підприємств, які знаходяться в Харківській області, включаючи наукові центри, - зазначив голова Харківської облдержадміністрації. - Навіть щодо тих підприємств, які показують прибуток і ефективність, я, як економіст, можу посперечатися про те, чи є ці прибуток і ефективність для них максимально можливими. 54 тисячі гектарів землі в Харківській області повинні працювати на державу».

Ігор Райнін попередив керівників державних господарств: якщо їх показники не будуть відповідати «загальнорайонним, загальнообласним, загальноукраїнським тенденціям», то відповідальність за це не обмежиться звільненням.

Ярослав Гадзало подякував голові ХОДА за організацію робочої зустрічі та повідомив, що робота академії щодо підвищення ефективності діяльності державних господарств почнеться саме з Харківської області.

«12% всіх земель Національної академії аграрних наук знаходяться в дослідних господарствах наших наукових установ у Харківській області. Це 44 тисячі гектарів орної землі. Землі дослідних господарств особливо цінні – кращі в регіонах. Я не можу уявити, що в будь-якому дослідному господарстві можуть бути показники менші, ніж в інших господарствах району. Ми на президії прийняли рішення, що жоден керівник, у якого показники будуть нижчими за середні по району, працювати не буде», - сказав Ярослав Гадзало.

Про те, які господарства в області працюють більш ефективно, а до яких накопичилися претензії, у своїй доповіді повідомив заступник голови ХОДА Марк Беккер. Так, за його інформацією, з прибутком у 2 млн грн закінчило 2014 рік ДП «Червона хвиля» Великобурлуцького району (знаходиться в структурі Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр'єва). Прибуток в 3,5 млн грн за підсумками 2014 року продемонструвало ДП «Кутузівка» Харківського району, 0,8 млн грн за той же період принесло державі ДП «Гонтарівка» Вовчанського району (обидва підприємства знаходяться в структурі Інституту тваринництва). Серед найбільш проблемних підприємств Марк Беккер назвав ДП «Комсомолець» Лозівського району, де торік врожайність зернових склала 29,6 ц/га при середній по області 37,7, а в 2015-му показник ще погіршився - до 22,3 ц/га. За інформацією заступника голови ХОДА, зі збитком 1,3 млн грн закінчило 2014 рік дослідне господарство «Борки» у Зміївському районі, яке підпорядковується безпосередньо Академії аграрних наук України.

У ході наради голова облдержадміністрації Ігор Райнін доручив Марку Беккеру підготувати проведення комплексного аудиту ДП «Комсомолець».

«Спільна позиція Харківської облдержадміністрації та Національної академії аграрних наук наступна: така робота державних підприємств більше тривати не буде», - підкреслив керівник ХОДА.

Більше фото