Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Більш ніж тисяча чоловік пройшли обстеження в рамках Дня серця

Більш ніж тисяча чоловік пройшли обстеження в рамках Дня серця

У Харкові 27 вересня на території ТРЦ «Караван» відбулась регіональна акція «День серця».

Ініціаторами акції стали Асоціація профілактичної медицини, яка діє при ДУ «Національний інститут терапії імені Л.Т. Малої НАМН», Департамент охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації і Департамент охорони здоров’я Харківської міської ради.

Під час проведення заходу усі бажаючі мали можливість перевірити стан здоров’я з метою визначення схильності до серцево-судинних захворювань. Зокрема, можна було пройти процедури з визначення рівня глюкози в крові, загального холестерину та вимірювання артеріального тиску. Також отримати консультації дієтолога та за результатами проведеного огляду отримати рекомендації щодо подальшого обстеження в умовах спеціалізованих клінік.

«Напередодні акції за участю провідних фахівців нашого департаменту та Національного інституту терапії імені Малої відбулися виступи і публікації в місцевих засобах масової інформації, присвячені проблемам серцево-судинних захворювань, а також суспільні дискусії, медичні конференції, лекції, бесіди, семінари, консультації для населення з питань здорового способу життя, профілактики і лікування серцево-судинних захворювань», - відзначив директор Департаменту охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації Олександр Галацан.

Так, у рамках акції обстеженням було охоплено понад 1000 осіб з числа мешканців м. Харкова та районів області. За їх результатами майже в 30% тих, кого оглянули, виявлено високий вмісту холестерину та глюкози в крові, артеріальну гіпертензію.

За інформацією Департаменту охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації, під час роботи тимчасових пунктів обстежено 16 026 осіб, у 5 947 осіб виявлено підвищений артеріальний тиск. Ці особи направлені для подальшої консультації до лікарів загальної практики – сімейної медицини за місцем проживання.

Довідка. Всесвітній день серця проводиться за ініціативи Всесвітньої федерації серця та за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я з 2000 року. Ця подія щорічного характеру, яка відзначається в останню неділю вересня. Метою міжнародного дня є підвищення обізнаності населення про хвороби серця, правильний спосіб життя для їх попередження і пропаганда профілактичних заходів для зменшення смертності від хвороб серця.

Серцево-судинні захворювання є однією з найголовніших причин смерті у світі: щороку від них вмирає майже 17,3 млн людей. Чинниками ризику в цій групі захворювань є: підвищені кров'яний тиск, рівень холестерину і глюкози в крові, гіподинамія, паління та надмірне вживання алкоголю, неправильний раціон харчування, надлишкова вага й ожиріння та ін. Щонайменше 80% випадків передчасної смерті від серцево-судинних захворювань можна було б попередити, якби проводилась відповідна інформаційно-профілактична робота серед населення.