Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області реєструють близько 5-6 тисяч фактів насильства в сім'ї на рік

У Харківській області реєструють близько 5-6 тисяч фактів насильства в сім'ї на рік

80% тих, хто звертається до органів правопорядку, - жінки.

Такі цифри навела в ході семінару для працівників соціальної сфери з попередження насильства в сім'ї перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Тетяна Бабенко.

У семінарі взяли участь керівники районних управлінь соціального захисту населення. Тетяна Бабенко розповіла присутнім про результати конференції, що відбулася в Києві та була присвячена ратифікації Україною «Стамбульської конвенції». Зокрема, конвенція Ради Європи передбачає конкретні кроки щодо запобігання насильства щодо жінок.

«У Харківській області в середньому на рік правоохоронні органи реєструють 5-6 тисяч фактів насильства в сім'ї. Понад 80% тих, хто звернувся до міліції, - жінки. Хочу нагадати, що це явище носить латентний, тобто прихований характер, і насправді постраждалих від домашнього насильства набагато більше», - зазначила заступник директора Департаменту соцзахисту.

Вона також підкреслила, що сьогодні суспільство вимагає від соціальних працівників більшої роботи щодо запобігання фактів домашнього насильства. Важливо спілкуватися з кожним потерпілим і з особою, що застосувала насильство.

«У протидії домашньому насильству важлива профілактика. Тому слід активно проводити інформаційно-просвітницьку роботу в суспільстві і не соромитися говорити про це негативне явище. Зазначу, що в цьому задіяні не тільки працівники соціальних служб, а й фахівці центрів зайнятості і підрозділів науки та освіти», - розповіла начальник відділу координації соціальної роботи Департаменту соціального захисту населення ХОДА Людмила Гончарова.

Уже в жовтні фахівці соціальних служб зможуть відвідати семінар, у ході якого розглядатимуться питання забезпечення рівних прав та можливостей чоловіка і жінки. Оскільки зміна гендерних стереотипів у суспільстві - це один з кроків на шляху боротьби з домашнім насильством.