Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

40 громад в Харківській області вже ініціювали процес об'єднання

40 громад в Харківській області вже ініціювали процес об'єднання

За оцінками заступника голови ХОДА Михайла Черняка, об'єднання територіальних громад в регіоні стає зрозумілим і системним.

«Якщо на початку оголошеної реформи і на початку роботи - і нашої, і Офісу реформ в нашій області - було складно працювати з людьми, тому що багато хто взагалі не розумів цього процесу, то на сьогодні ми вже бачимо позитивну динаміку, - підкреслив Михайло Черняк під час прес-конференції, присвяченій ходу децентралізації в Харківській області. - Ми вже знаходимося з людьми не в суперечках, а в конструктивному діалозі. Йде визначення вектора руху громад, які об'єднуються. Це явище стає зрозумілим і системним. Найголовніше: сьогодні ми чуємо від представників громад, від сільських голів, що люди - мешканці районів - включаються в процес».

Керівник Харківського регіонального офісу реформ Діана Баринова уточнила, що в наразі процес об'єднання вже ініціювали 40 територіальних громад області з 59, створення яких передбачається відповідно до прийнятого обласною радою Перспективного плану.

«Не всі 40 є центрами в Перспективному плані, є ті, які йдуть врозріз з цим документом і намагаються пробувати свої сили в інших об'єднаннях, - пояснила Діана Баринова. - Ці 40 центрів направили запрошення до об'єднання в 300 селищних і сільських рад. 42 селищних і сільських ради вже ухвалили рішення на своїх сесіях про те, щоб дати згоду на добровільне об'єднання. У 92 селищних і сільських радах пройшли або тривають громадські обговорення пропозицій, що надійшли».

Керівник регіонального Офісу реформ також нагадала, що в Харківській області вже створена одна об'єднана громада - Старосалтівська у Вовчанському районі області. 

Довідка. Перспективний план формування територій громад Харківської області був затверджений рішенням позачергової сесії Харківської обласної ради від 18 червня 2015 р.№1226-VI. 29 червня відповідне рішення облради було направлено на затвердження Кабінету Міністрів України. Перспективним планом передбачено об'єднання 459 територіальних громад області в 59 здатних територіальних громад. Протягом липня-серпня 2015 року в ході роботи з територіальними громадами та проведення громадських обговорень виникла необхідність внесення змін до Перспективного плану формування територій громад області в частині Вовчанського та Красноградського районів. Відповідні зміни були винесені і схвалені рішенням сесії Харківської обласної ради від 27 серпня 2015 р. № 1275-VI.