Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Екс-прем'єр-міністр Саксонії поділився досвідом децентралізації

Екс-прем'єр-міністр Саксонії поділився досвідом децентралізації

Про досвід Німеччини та інших європейських держав у питаннях децентралізації влади Георг Мільбрадт розповів харківським журналістам на зустрічі, організованій за сприяння регіонального Офісу реформ.

Обговорюючи тему об'єднання громад в Україні, Георг Мільбрадт зазначив, що це необхідна, але не єдина умова децентралізації влади.

«Про повноцінну децентралізацію можна буде говорити тоді, коли об'єднані громади отримають розширені фінансові повноваження, коли податки будуть залишатися на місцях», - підкреслив Георг Мільбрадт.

Також, на його думку, необхідно, щоб члени цих громад навчилися проявляти ініціативу і взяли на себе відповідальність за розвиток регіону, замість того, щоб жити за вказівкою зверху.

«Якщо люди не підтримують реформи, то успіху не буде. Зміни в державному устрої відбудуться тільки слідом за змінами у свідомості громадян», - підкреслив представник GIZ.

Георг Мільбрадт розповів представникам ЗМІ про те, як процеси децентралізації і укрупнення громад проходили в Німеччині та інших європейських державах. Втім, застосувати досвід успішних, але невеликих європейських країн, таких, як Швейцарія, за словами Георга Мільбрадта, в Україні важко через низку географічних та історичних причин. Найбільш прийнятний для України досвід Польщі, де за часів комуністичного режиму влада була дуже централізована.

«Для того, щоб пройти шлях децентралізації, Польщі знадобилося майже десятиліття, - зазначив Георг Мільбрадт. - Знайти оптимальне рішення проблеми відразу неможливо. Але з початком реформ затягувати не можна. Помилки і недоліки можна виправляти в процесі реформування. Але якщо довго планувати ідеальні реформи - ніколи не зрушиш з місця».