Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ініціатива об'єднання громад повинна виходити від людей. Михайло Черняк

Ініціатива об'єднання громад повинна виходити від людей. Михайло Черняк

22 вересня заступник голови ХОДА зустрівся з представниками німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ.

Предметом розмови став хід реалізації реформи місцевого самоврядування в регіоні.У зустрічі також прийняли участь керівник Харківського регіонального офісу реформ Діана Баринова та директор Департаменту фінансів ХОДА Сергій Овсянніков.

Говорячи про децентралізацію влади в Україні та про процес об'єднання територіальних громад в Харківській області, Михайло Черняк розповів про труднощі, з якими доводиться стикатися.

«У нас кажуть, що реформи завжди не вчасно. Процес, на жаль, уповільнює непроста політична ситуація. Сьогодні складно прийняти необхідні зміни до законодавства, зокрема, до Конституції, оскільки немає політичної єдності. Але Президент Петро Порошенко намагається консолідувати всі конструктивні сили для реалізації реформ. Ми налаштовані рішуче і розуміємо свою відповідальність за майбутнє країни», - підкреслив заступник голови ХОДА.

За його словами, на тлі анексії Криму та процесів, які відбуваються на Донбасі, люди насторожено сприймають перетворення, пов'язані зі зміною адміністративно-територіального устрою. Розуміючи, що ідея об'єднання громад повинна виходити від людей, керівництво області організувало проведення роз'яснювальної роботи серед населення.

Михайло Черняк упевнений, що процес об'єднання громад у Харківській області прискорить фінансова децентралізація, яка вже дає результати. Мешканці області, побачивши, що у них з'явилося більше фінансових можливостей, починають розуміти, що об'єднання громад, насамперед, вигідно для людей.

Глава німецької делегації, колишній прем'єр-міністр Саксонії Георг Мільбрадт позитивно оцінив процес об'єднання територіальних громад у Харківській області.

«Наша організація сприяє проведенню децентралізації в багатьох країнах. І скрізь цей процес проходить складно, - підкреслив Георг Мільбрадт. - З досвіду ГДР я можу сказати, що без охоплених ентузіазмом бургомістрів цю ідею не вдалося б реалізувати. Але потрібно твердо розуміти, що тільки великі, сильні і самостійні громади, у яких є фінансові можливості і влада, здатні на реальні реформи».

Говорячи про специфіку Харківського регіону, Михайло Черняк нагадав, що ще рік тому область була під загрозою захоплення і терористичних атак.

«Нинішньому керівництву регіону на чолі з головою ХОДА Ігорем Райніним вдалося присікти агресію і повернути мир в місто, - підкреслив заступник глави обладміністраціі.- У таких складних умовах ми працюємо і над розвитком економіки. Особлива увага приділяється диверсифікації ринків, відходу від орієнтації на Росію».

Георг Мільбрадт зазначив, що протягом останніх місяців українська економіка, дійсно, помітно переорієнтувалася на європейський ринок. На його думку, велику конкуренцію європейським колегам можуть створити українські сільгоспвиробники.

В результаті зустрічі її учасники домовилися про подальшу співпрацю та обмін досвідом у питаннях децентралізації влади.