Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Художній музей презентує виставку пам’яті Йоганна Клейна

Художній музей презентує виставку пам’яті Йоганна Клейна

Експозиція, організована разом з Будинком Нюрнберга, відкривається в залах музею 14 вересня о 16:00.

На ній представлено понад сімдесят графічних аркушів, виконаних в різних техніках - акварелі, офорта і літографії - з понад 700 робіт, що зберігаються в Харківському художньому музеї.

Роботи Йоганна Клейна (1792-1875) входять до колекції Аркадія Алфьорова – відомого збирача та дослідника гравюри, випускника Імператорського Харківського університету. Це зібрання за заповітом власника 1873 року було передано до університетського Музею красних мистецтв і старожитностей й після численних реорганізацій музейних закладів перейшло до Харківського художнього музею.

«Збірка графіки Йоганна Клейна розкриває багатогранність й тематичне розмаїття його творчості, дозволяючи познайомитися з графічною спадщиною майстра в повному обсязі», - повідомляють організатори.

Художник виконав чимало творів, що зображують побут та епізоди військового життя, приділяючи особливу увагу вивченню озброєння та амуніції. Він брав участь у військових походах 1813-1814 років, під час яких робив численні натурні замальовки. Майстра цікавили також сюжети етнографічного характеру: героями його жанрових композицій ставали німці, італійці, угорці, поляки, росіяни.

Пейзажі Клейна зображують природу різних країн, в яких він побував під час своїх подорожей. Чимало з них присвячено Нюрнбергу та його околицям, величній архітектурі міста, де народився художник.

Талант митця виявився також у портретному та анімалістичному жанрах. Ретельно вивчаючи натуру, він у різних техніках створив блискучі за виконанням графічні серії, що зображують коней.

Клейн надзвичайно відповідально ставився до роботи в офорті. Перш ніж отримати цілком завершений естамп, він робив відбитки з дошки на різних стадіях виконання. Більшу частину гравюр художника зроблено з його власних живописних творів та рисунків, про що свідчать написи на офортах.

Виставка працює щодня, крім вівторка, з 10:00 до 17:40. Тел. для довідок: 706-33-94.