Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Спеціалісти робочої групи при ХОДА рекомендують до зносу в рамках декомунізації близько 60 об’єктів

Спеціалісти робочої групи при ХОДА рекомендують до зносу в рамках декомунізації близько 60 об’єктів

Про це повідомив директор Департаменту культури і туризму ХОДА Олег Яцина.

За його інформацією, перше засідання робочої групи при департаменті, яка займається вирішенням проблем, що постають у зв’язку з впровадженням заходів з декомунізації, відбулося два тижні тому. У ході засідання спеціалісти визначили перелік тих об’єктів, які рекомендовано до обов’язкового демонтажу, але є й ті, які викликають суперечності.

«Ці суперечноті пов’язані з тим, що є певні розбіжності в законодавстві: з одного боку, так звані закони «про декомунізацію», які були нещодавно прийняті, з іншого - закон про охорону культурної спадщини, зокрема, 22 стаття, яка передбачає навіть кримінальне покарання за знесення цих пам’яток. На жаль, ця суперечність дотепер не розв’язана, але ми намагаємося розумно підходити до цієї проблеми», - наголосив Олег Яцина.

Зокрема, він уточнив, що до зносу рекомендовано більшість пам’ятників Леніну, які є майже в кожному населеному пункті Харківської області.

«Також, наприклад, пам’ятники Енгельсу та Крупській, комуністичним діячам. Хоча є такі, як, наприклад, Масельский. Він займав відповідні посади за комуністичних часів, тому, з одного боку, він підпадає під визначення закону, але, з іншого, ми всі знаємо, що ця людина зробила великий внесок у розвиток Харківської області», - розповів директор Департаменту культури і туризму.

Питання зносу пам’ятників розглядатиметься й надалі.

«До цього питання треба ставитися дуже обережно. Водночас, ми повинні розуміти, що ми цю комуністичну символіку безперечно повинні знімати, і це абсолютно правильно,  але є нюанси, треба все це робити організовано і цивілізовано», - додав Олег Яцина.

За його інформацією, у цілому на території Харківської області знаходиться 9 570 пам’яток культурної спадщини, з них: пам’яток археології - 6817, історії - 2691 і 62 пам’ятки монументального мистецтва.

Протягом 2014 року і I кварталу 2015 року статус щойно виявлених об’єктів культурної спадщини отримали 8 об’єтів, з них 3 – пам‘ятки археології, 5 -  історії і 1- монументального мистецтва.