Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Усі шкільні котельні Харківщини готові до опалювального сезону

Усі шкільні котельні Харківщини готові до опалювального сезону

Про це під час селекторної наради в облдержадміністрації повідомив директор Департаменту науки і освіти Анатолій Бабічев.

За його інформацією, сьогодні відділам освіти та навчальним закладам області підпорядковані 494 котельні. До роботи в зимовий період технічно підготовлено усі, крім топкової дошкільного підрозділу Огіївського НВК (Сахновщинський район) – тут роботи по заміні твердопаливного котла будуть завершені до 5 вересня.

В області щороку зростає кількість навчальних закладів, переведених на альтернативні види палива. Так, у 2014 році таких закладів було 10, а в цьому році на альтернативне паливо перейдуть 30 закладів.

При цьому частина котлів на сьогодні не має паспортів. Заступник голови ХОДА Юлія Світлична поставила перед керівниками районів задачу - якомога швидше виправити цю ситуацію.

«Якщо ви не будете забезпечені паспортами на котли, ви не зможете розпочати опалювальний сезон. Необхідно негайно виправити ситуацію, адже ми не можемо допустити, щоб наші діти взимку мерзли», - підкреслила Юлія Світлична.

Ще одним проблемним питанням на сьогодні залишається відсутність лічильників на вводах окремих будівель навчальних закладів. За інформацією Анатолія Бабічева, наразі необхідно встановити 19 лічильників: 10 холодної води та 9 теплової енергії у 18 навчальних закладах Балаклійського, Борівського, Дергачівського, Харківського районів та міста Ізюма.

Забезпеченість загальноосвітніх навчальних закладів області вугіллям до кінця поточного року складає 50% від потреби (річний план – 5,6 тис. тонн, у наявності – 2,8 тис. тонн). 100% вугілля завезено у шести районах області: Барвінківському, Валківському, Великобурлуцькому, Дворічанському, Дергачівському та Нововодолазькому.

«В інших районах робота по забезпеченню вугіллям ведеться відповідно до затверджених лімітів. Тендери на закупівлю вугілля провели у всіх районах, за виключенням Ізюмського, Зміївського та Харківського», - уточнив Анатолій Бабічев.

Також навчальні заклади області в цьому році активно запроваджують енергоефективні проекти. Зокрема, у межах обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом у майбутнє» у 88 навчальних закладах 19 районів та 4 міст області реалізують 91 міні-проект. З них 81 проект направлений на зменшення тепловитрат, 3 - на заощадження електричної енергії, 7 - на виконання інших видів робіт. 

Освітяни залучають також кошти іноземних грантів. У 2015-2016 роках в 22 навчальних закладах 7 районів області буде впроваджено енергоефетивні проекти в рамках реалізації спільного проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». 

Крім того, за рахунок гранту, отриманого від фінансової корпорації країн Північноатлантичного альянсу, у навчальних закладах Лозової та Куп’янська ведеться робота по втіленню 7-ми енергозберігаючих проектів.

Для участі у грантовій програмі НЕФКО - Фонд «Північна ініціатива гуманітарної підтримки та енергоефективності (Україна)» - укладено угоду на проектування комплексного утеплення двох навчальних закладів Ізюма. Проектні роботи планується виконати до 25 серпня.