Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Міжнародні експерти та представники місцевих рад Харківщини обговорили децентралізацію

Міжнародні експерти та представники місцевих рад Харківщини обговорили децентралізацію

Дискусія «Реформи по децентралізації: кроки, перспективи, очікувані результати» відбулася з ініціативи швейцарсько-українського проекту DESPRO.

Учасники заходу не лише обговорили питання конституційних змін у розрізі реформування місцевого самоврядування, процеси прийняття перспективних планів, а й підготували низку пропозицій для законодавців.

«Я в черговий раз дуже радий приїхати до вашого прекрасного міста, і мені надзвичайно приємно бачити стільки людей у залі. Це свідчить про те, що реформа, пов'язана з децентралізацією, надзвичайно важлива для кожного з вас», - зазначив директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні Гуідо Бельтрані.

Він підкреслив, що організація підтримує реформи в Україні, що пов'язані з децентралізацією, допомагаючи інформацією держслужбовцям і експертам, які беруть активну участь у розробці законодавчої бази. Крім того, представники Швейцарського бюро співробітництва активно займаються інформуванням українців про зміст реформи, виступаючи організаторами подібних дискусій. Ще одна важлива мета - почути голоси громад і донести їх до законодавців.

«Дуже важко сприйняти нововведення на слух, тому багато хто до них відноситься з пересторогою. Це природно, але люди не повинні боятися змін. Насамперед, укрупнення громад надасть можливість поліпшити якість життя мешканців області. Правда, щоб отримати якісний результат, необхідно провести системну роботу, - підкреслив директор Департаменту масових комунікацій Харківської облдержадміністрації Михайло Черняк. - Подібні заходи дуже важливі й актуальні. Спасибі Despro - організації, яка підтримує ініціативи українців, адже наші реформи - це європейський вибір».

Під час дискусії перед главами місцевих рад Харківської області виступили заступник директора Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку і ЖКГ України Людмила Даменцова, глава правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко, професор кафедри політології та соціології ХНУ ім. В.Н. Каразіна Ігор Поліщук. Модератором заходу була журналіст Ганна Безулик.

«На сьогоднішній день європейська спільнота допомагає нам організаційно і методично тим, що фінансує багато проектів, які спрямовані на роз'яснювальну роботу. У нас за столом зібралися експерти й місцевого рівня, і всеукраїнського, які працюють над змінами в законодавстві. Також у залі присутні голови сільрад, - підкреслила керівник регіонального Офісу реформ у Харківській області Діана Баринова. - Подібні заходи дуже ефективні для того, щоб наші пропозиції були почуті. Це можливість донести нашу позицію законодавцям».

Довідка. Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO з 2007 року бере активну участь і надає всебічну підтримку у формулюванні напрямів реформ з децентралізації, підготовці необхідного законодавства для впровадження реформ з децентралізації, підвищення рівня обізнаності про реформи з децентралізації та освітнього рівня представників органів влади, місцевого самоврядування та громадян.