Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Українські міста отримали 400 млн євро на модернізацію інфраструктури

Українські міста отримали 400 млн євро на модернізацію інфраструктури

Європейський інвестиційний банк надав Україні кредит 400 млн євро на фінансування інфраструктурних проектів українських великих і середніх міст. Відповідну фінансову угоду сьогодні, 23 липня, підписали віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко та віце-президент ЄІБ Ласло Бараньяй.

Як повідомляє урядовий портал, «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України» передбачає фінансування проектів щодо захисту та відновлення комунальної інфраструктури. Йдеться, в першу чергу, про модернізацію систем постачання тепла і води: буде замінено обладнання та проведена модернізація мереж, 80% яких, за словами Геннадія Зубка, зараз - у катастрофічному стані.

Позичені кошти також спрямують на енергозбереження: забезпечення енергетичної ефективності громадських будівель, міське освітлення. Угодою передбачені також проекти щодо поводження з твердими відходами.

«Реалізація цієї програми дозволить відновити зношену муніципальну інфраструктуру, знизити собівартість послуг, підвищити комфортність та якість умов життя українців», - зазначив віце-прем’єр-міністр.

Ласло Бараньяй, у свою чергу, зауважив, що проект реалізується у відповідності до зобов'язання Банку ЄС підтримати Україну та її народ. «Сучасна і надійна муніципальна інфраструктура сприятиме підвищенню якості життя людей у містах України. Це допоможе заощадити енергію, забезпечити кращі і більш економічні послуги і допомогти захистити навколишнє середовище», - підкреслив віце-президент ЄІБ.

За словами Геннадія Зубка, отримані кредити – найдешевші та найдовші із залучених Україною. Зокрема, загальний період погашення позики по проектах модернізації постачання тепла складає 22 роки, по проектах модернізації постачання води – 30 років. Відсоткова ставка складатиме до 2%.

Згідно з угодою кінцевими отримувачами коштів є центральні, регіональні чи місцеві органи влади, комунальні та муніципальні підприємства, що забезпечують комунальні послуги в Україні.