Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Краснокутській РДА обговорили переваги об’єднання громад

В Краснокутській РДА обговорили переваги об’єднання громад

30 червня в райдержадміністрації за участю керівника Харківського регіонального офісу з підтримки реформ місцевого самоврядування та децентралізації повноважень органів виконавчої влади, заступника голови обласної робочої групи з підтримки та впровадження добровільного об’єднання територіальних громад Діани Баринової та членів районної робочої групи з підтримки та впровадження добровільного об’єднання територіальних громад відбувся семінар «Добровільне об’єднання територіальних громад. Переваги співпраці».

Діана Баринова зазначила, що метою розпочатої в Україні реформи місцевого самоврядування є забезпечення спроможності територіальних громад за рахунок власних бюджетних ресурсів, трансфертів та субвенцій вирішувати питання місцевого значення в інтересах мешканців цієї ж громади.

Розпочата в області робота має організаційно сприяти наділенню територіальних громад Харківщини більшими ресурсами та мобілізації їх внутрішніх резервів через механізм переходу бюджетів об’єднаних громад на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом.

Адміністративний устрій України складають близько 12 тис. суб’єктів місцевого самоврядування. «Вони мають повноваження, але в них відсутні фінанси, щоб реалізувати ці повноваження. Зараз держава ініціює зміни, щоб податок на доходи фізичних осіб залишався в громаді на рівні 60% та 100% - податку на землю, - пояснила керівник регіонального центру підтримки. - Люди повинні розуміти, які переваги вони матимуть, утворивши спроможну територіальну громаду». За її словами, адмінреформа є рішенням багатьох проблем, що турбують людей, зокрема: корупція, безгрошів’я. Метою реформи є створення фінансово самодостатніх громад, а також наближення держави до людей.

В ході обговорення була напрацьована низка пропозицій, які за участю керівника Харківського регіонального офісу з підтримки реформ будуть направлені до обласної робочої групи з підтримки та впровадження добровільного об’єднання територіальних громад. Зокрема, це пропозиції щодо можливості впливу на розмір частки доходів від користування надрами на тій території, де безпосередньо розташовані виробничі потужності для видобутку вуглеводнів; чи матиме право громада підвищувати орендну плату (ренту) за використання земельних ділянок або звільняти від її сплати, в тому числі за використання земельних ділянок під нафтовидобувними підприємствами.

Довідка. З метою забезпечення ефективної роботи щодо реалізації розпочатої реформи у Харківській області відкрито регіональний Офіс з питань підтримки впровадження реформ у сфері місцевого самоврядування та децентралізації повноважень органів виконавчої влади. Подібні Офіси з підтримки реформ створені в усіх областях України в рамках проекту міжнародної технічної допомоги «Ініціатива захисту прав та представлення інтересів місцевого самоврядування в Україні (проект «ДІАЛОГ»), який реалізується Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» за фінансової підтримки USAID.

До складу регіонального Офісу реформ увійшли незалежні експерти з інституційного розвитку територій, які працювали над розробкою Стратегії розвитку Харківської області на період до 2020 року. Основним завданням Харківського регіонального Офісу з питань впровадження реформ у сфері місцевого самоврядування та децентралізації повноважень органів виконавчої влади є надання консультативної, методичної допомоги всім сторонам, задіяним у процесі проведення реформ. А саме: робочій групі Харківської обласної державної адміністрації та Харківської обласної ради, робочим групам на рівні районів та міст обласного значення, представникам територіальних громад області щодо підготовки проекту перспективного плану формування територій Харківської області та подальшої організації процесів об’єднання територіальних громад.