Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Понад 400 тис. дол. надасть ПРООН на розвиток інфраструктури Харківщини

Понад 400 тис. дол. надасть ПРООН на розвиток інфраструктури Харківщини

Сьогодні, 18 червня, під головуванням заступника голови ХОДА Юлії Світличної відбулося перше засідання Координаційної ради з реалізації третьої фази спільного проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». У засіданні взяли участь перший заступник голови обласної ради Олена Олешко, координатор обласного підрозділу впровадження Проекту ЄС та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» в Харківській області Галина Чала, голови райдержадміністрацій та мери міст обласного значення. Як зазначила Юлія Світлична, залучення та ефективне використання міжнародної технічної допомоги для забезпечення сталого розвитку регіону - головне завдання керівництва області.

«Одним з надійниших наших іноземних партнерів є спільний проект ЄС та ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», який вже більше 7 років реалізується в нашому регіоні. 8 жовтня 2014 року була розпочата третя фаза проекту, реалізація якої передбачає допомогу в розвитку сільських територій та малих міст. Обсяг фінансування всього проекту з боку ЄС та ПРООН становить понад 440 тис. дол.США», - сказала Юлія Світлична.

Для участі в «сільському» компоненті III-ї фази проекту були відібрані 8 районів: Барвінківський, Балаклійський, Красноградський, Сахновщинський, Золочівський, Великобурлуцький, Харківський, Чугуївський. До кінця року кожен з них повинен представити не менше 2 мікропроектів. 5 проектів з 16 мають бути реалізовані. Проекти передбачають розвиток соціальної інфраструктури - ремонти та будівництво дитячих садків, шкіл, медичних корпусів. Очікувана сума фінансування по цьому компоненту - більше 320 тис. дол. США.

Для участі в новому «муніципальному» компоненті відібрані міста Чугуїв та Мерефа. Тут мова йде про підтримку створення ОСББ та допомогу співвласникам багатоквартирних будинків у впровадженні енергоефективних технологій, а також у інноваційному управлінні. На сьогоднішній день у Чугуєві подали заявки  6 ОСББ, в Мерефі - 5 ОСББ. Орієнтовний обсяг фінансування, яке можуть отримати проекти у двох містах близько 124 тис. дол. (софінасування з обласного бюджету - 45% і від громади - 5%).

Завдяки підтримці ПРООН в регіоні працює ще один компонент спільного Проекту - реконструкція приміщень, де сьогодні живуть переселенці. Уже здані два об'єкти в Балаклеї і в Харківському районі. В роботі знаходиться два об'єкти в Балаклійському та Ізюмському районах. Загальна вартість цих об'єктів - більше 2 млн. грн.

Підбиваючи підсумки наради, Юлія Світлична відзначила важливість цієї роботи для територіальних громад області і підкреслила особисту відповідальність голів РДА та мерів міст за її виконання.

«Сьогодні керівництво області намагається зробити все, щоб покращити соціально-економічний розвиток регіону. За нами стоять мешканці області. Тому прошу кожного голову РДА, райради, мерів взяти це питання під особистий контроль. Конструктивно підійдіть до цієї справи. У вас в кожній громаді є мікропроект. Його нескладно відновити і подати документи в строк. Люди від цього виграють, взимку вони вам подякують», - підкреслила Юлія Світлична.