Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відкривається виставка майстрині фаянсу Галини Чернової

У Харкові відкривається виставка майстрині фаянсу Галини Чернової

Презентація виставки «Я бажаю Україні миру, щастя і добра!» відбудеться сьогодні, 3 червня, о 16:00 у виставковій залі Харківського художнього музею. В музейних експозиціях твори художниці колишнього Будянського фаянсового заводу Галини Чернової експонувалися неодноразово, проте зараз під своїм дахом музей вперше презентує персональну виставку творів цієї знаної майстрині фаянсу. Понад 100 творів, експонованих в двох залах, розкривають розмаїття творчого доробку художниці. Тут представлено сервізи, миски, декоративні вази, блюда, пласти, маски, виконані в фаянсі, шамоті, гончарній глині, декоровані надглазурними та підглазурними фарбами, солями металів, емалями, ангобами, різноманітними технічними прийомами, зокрема, фляндровкою та кракле. Крім керамічних творів Чернової, на виставці експонуються її рисунки та акварелі.

Галина Чернова сміливо вдавалася до технологічних експериментів, розробляла нові форми посуду й його декору, створюючи разом зі своїми колегами особливе неповторне обличчя будянського фаянсу. Вона - життєлюбна, темпераментна особистість, її гаряче захоплення природою, народним й професійним мистецтвом, музикою й поезією випліскувалося тематично різноманітними яскравими хвилюючими мотивами декору. Проте найулюбленішими серед них були композиції з квітами, сповнені емоційності й відчуття повноти життя. В них поєднується сила рясного буяння пишних «барокових» квітів з витонченою «жіночністю» грайливих летючих завитків.

Твори Чернової знаходяться в багатьох музеях України. Харківському художньому музею вона подарувала 33 унікальних твори.

Будянський фаянсовий завод був найбільшим в Україні, він припинив існування 2006 року – на передодні свого 120-річчя. Проте в історії української культури назавжди залишилося унікальне мистецьке явище – Будянський фаянс.

Виставка працюватиме до 28 червня за адресою: вул.Раднаркомівська, 9, щодня, крім вівторка, з 10:00 до 17:40. Тел. 706-33-94

Довідка. Галина Чернова – одна з найяскравіших майстринь будянського фаянсу. Вона народилася 19 серпня 1931 році в Умані. Закінчила Одеське художнє училище ім.М.Грєкова (1950-1955), де навчалася у М.Жука, П.Канєвського, М.Зоріна, І.Сакович. З 1955 по 1987 рр. працювала на Будянському фаянсовому заводі художником (з 1968 р. – старшим художником творчої лабораторії). З 1960 р. Чернова – член Національної Спілки художників України, вона брала участь у всесоюзних й республіканських симпозіумах, її твори з успіхом експонувалися на численних обласних, республіканських, всесоюзних художніх виставках, а також – на міжнародних промислових виставках-ярмарках в Загребі, Токіо, Дамаску, Марселі, Чикаго, Лейпцизі, Ріо-де-Жанейро, Нью-Йорку тощо.

Після виходу на пенсію Галина Денисівна виконувала монументальні роботи за творчими замовленнями, займалася організацією Будянської дитячої школи народної творчості, в якій створила керамічну майстерню. Двадцять років життя (1992-2012) вона присвятила цій школі: викладала спецдисципліни, 10 років була керівником школи.