Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Спецоперація з ліквідації люботинського злочинця проведена успішно. Силовики спрацювали на вищому рівні. Ігор Райнін

Спецоперація з ліквідації люботинського злочинця проведена успішно. Силовики спрацювали на вищому рівні. Ігор Райнін

Голова Харківської облдержадміністрації в ході брифінгу розповів подробиці спецоперації на автозаправці в районі смт Коротич. 25 травня тут співробітниками спецслужб було ліквідовано 48-річного мешканця м. Люботин Олега Гапона, який убив двох людей і захопив заручників. На злочин чоловіка штовхнула поява в його будинку державного виконавця, що прийшов описувати майно. Ігор Райнін повідомив, що 25 травня до Гапона прийшли п'ять осіб - кредитор, який зайняв йому гроші, судовий виконавець, дільничний та двоє понятих. Гапон відкрив по них вогонь із мисливського карабіна. «Співробітник виконавчої служби, який був присутній при цьому, не постраждав. Загинули поняті та був поранений сам кредитор. Зараз він перебуває в реанімації, у нього пошкоджена артерія. Його життю ніщо не загрожує», - уточнив голова Харківської облдержадміністрації.

Що стосується дільничного, який так і не використав проти злочинця табельну зброю, то його чекає службове розслідування. На виправдання міліціонеру можна навести той факт, що йому довелося мати справу з людиною, що пройшла військову підготовку.

«Можу сказати, що злочинець мав досвід поводження зі зброєю і в процесі всіх цих дій на автозаправній станції - з 14.30 до 20.30 - дуже грамотно себе вів», - пояснив Ігор Райнін.

Керівник ХОДА підтвердив, що чоловік, який захопив заручників у Коротичі, закінчив школу міліції в Полтаві. Рішення про ліквідацію злочинця, за словами Ігоря Райніна, приймали, виходячи з оперативної обстановки. Головною метою було - врятувати життя заручників.

«Це був, на мою думку, єдиний вихід для того, щоб заручники не постраждали. Людина на той момент вже скоїла два вбивства і одну людину тяжко поранила, тому ми думали, перш за все, не про нього, а про заручників. У переговорах були використані всі можливі варіанти, до діалогу залучали і родичів злочинця. Ніякого ефекту діалог не давав, він погрожував знищити заручників, підірвати автозаправну станцію і вимагав виїзду в бік «ДНР». Зрозуміло, ми не могли йому це дозволити. Я там був присутній. Спочатку злочинець бажав вести діалог виключно зі мною, потім додав до мене пана Пивовара. Ми все робили в рамках відповідних інструкцій», - розповів голова Харківської обладміністрації.

Спецоперацію, проведену силовиками, Ігор Райнін назвав блискучою, підкресливши, що всі троє заручників не постраждали. За інформацією керівника області, слідство у справі веде Головне управління МВС України в Харківській області. Зараз і в Люботині, і на території АЗС йдуть слідчі дії. Порушено чотири кримінальні справи. За статтею «тероризм» справу ще не завели - рішення про це буде приймати СБУ.

Довідка. 25 травня 48-річний мешканець Люботина Олег Гапон застрелив з мисливського карабіна двох понятих, які прийшли описувати його будинок разом із судовим виконавцем і дільничним. Також чоловік на місці поранив кредитора, що дав йому гроші в борг. Згодом злочинець поїхав до смт Коротич, де захопив трьох заручників на місцевій автозаправці - двох співробітників (чоловіка і жінку) та відвідувача. Від керівників силових відомств і глави ХОДА, що приїхали на місце подій, терорист вимагав забезпечити йому коридор до зони АТО - на непідконтрольну Україні територію. Після п'яти годин переговорів силовикам вдалося ліквідувати злочинця, заручники при цьому не постраждали.