Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На підтримку українських реформ в різних сферах уряд Швеції щорічно виділяє близько 25 млн. євро

На підтримку українських реформ в різних сферах уряд Швеції щорічно виділяє близько 25 млн. євро

Сьогодні, 15 травня, голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Швеції в Україні Андреасом фон Бекератом, який вперше відвідав Харківську область. Також на зустрічі був присутній народний депутат України Сергій Тарута. Сторони обговорили питання суспільно-політичної ситуації в Харківській області та Україні в цілому, а також перспективні напрямки українсько-шведського співробітництва. «Харківська область – крайня мирна східна область України. І ми все робимо, щоб вона такою і залишалася. Дуже багато змінилося за останні півтора роки, в тому числі у свідомості людей. І ми сьогодні виходимо на стабільний рівень, стабільний розвиток. Наша область є прифронтовою, але при цьому має хороші економічні показники, які краще, ніж середні показники по Україні. Крім того, в Харківському регіоні проживає понад 300 тис. переселенців з Донецької та Луганської областей. Це все накладає серйозний відбиток на економіку і соціальну сферу. Але для нас переселенці, в першу чергу, - громадяни України, яких ми всіляко підтримуємо, оскільки ми – єдина країна. Українці не хочуть війни, а хочуть миру і спокійного життя», - зазначив Ігор Райнін.

Також голова ХОДА підкреслив, що регіон просунувся в створенні лінії оборони. «Сьогодні ми зводимо сучасні інженерні споруди. Одну з таких споруд вже побудовано на стратегічно важливій трасі з боку Бєлгорода. Зараз вона проходить випробування і незабаром буде здана під охорону і під службу Нацгвардії та Збройних сил України», - додав керівник області.

У свою чергу, Сергій Тарута подякував Харківської області за надану допомогу і сприяння у вирішенні багатьох проблемних питань, які виникали на Донбасі з відновленням військового конфлікту.

Посол Швеції Андреас фон Бекерат зазначив, що Швеція завжди була прихильником України. «Ми чудово розуміємо, що зараз дуже важкий час для України з-за російської агресії. Тому ми всіляко підтримуємо українські реформи в різних сферах. Щорічно на ці цілі уряд Швеції виділяє близько 25 млн. євро, в основному, на енергоефективність та на підтримку громадянського суспільства. Зараз це дуже важливо. Тарифи на газ зросли в три рази. І треба дати можливість мешканцям України скоротити споживання газу. І зараз ми дуже інтенсивно працюємо над підвищенням рівня енергоефективності в Україні», - сказав посол Швеції.

Також Андреас фон Бекерат висловив упевненість в тому, що у Харківській області великий потенціал у сфері IT-технологій і сільського господарства. Посол додав, що 16 червня в Києві пройде великий українсько-шведський бізнес-форум, який сприятиме налагодженню торговельних відносин між Україною і Швецією. Він також висловив бажання провести подібний форум у Харкові.

Ігор Райнін, у свою чергу, зазначив, що крім сільського господарства та IT-технологій, в Харківській області є унікальна виробнича і наукова база. «Жоден регіон України, напевно, такої бази не має. У нас понад 700 підприємств різної спрямованості. Представлені практично всі сфери промислового комплексу. Тому, безумовно, хотілося б співпрацювати у всіх цих напрямках», - додав керівник області.

Також голова ХОДА і посол Швеції обговорили перспективи для потенційних інвесторів у регіоні. «Зрозуміло, що сьогодні для будь-якого інвестора ризики високі. Але, з іншого боку, коли ризики високі, то і собівартість проекту нижче. Тому, з точки зору вигідності вкладання, зараз - вигідніше. А мир ми тут гарантуємо. Тут не вийде розгойдати ситуацію, це однозначно мирна територія. Я готовий виступати гарантом кожного інвестора, який приходитиме до Харківської області. Надмірної бюрократії, яка була притаманна Україні раніше, не буде», - підкреслив Ігор Райнін.

Андреас фон Бекерат зазначив, що сьогодні всі шведські підприємства розуміють, що Україна має величезний потенціал для розвитку, а це дає можливість інвестувати в країну. «Але багато інвесторів поки трохи в очікуванні. З одного боку, впливає на ситуацію військовий конфлікт, а з іншого - інвестори очікують успішного впровадження реформ в Україні. Також залишається проблема з корупцією. Але я оптимістично дивлюся на майбутнє України і вірю в розвиток вашої країни», - додав посол Швеції.

Голова ХОДА відмітив, що вже в кінці травня населенню Харківської області будуть презентовані реформи, які впроваджуватимуться на регіональному рівні. Це реформи, які стосуються житлово-комунальної сфери, освіти, охорони здоров'я та сільського господарства.