Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Музей Сковороди запрошує відвідувачів пізнати добу бароко

Музей Сковороди запрошує відвідувачів пізнати добу бароко

16 травня у Національному літературно-меморіальному музеї Г.С.Сковороди відбудеться захід «Розкішна квітка українського бароко», приурочений до Європейської ночі музеїв. Окрім вишуканої барокової музики, яка лунатиме цього дня для всіх відвідувачів, музейні співробітники підготували програму, що дозволить глибше пізнати добу бароко, яку дослідники називають однією з тих, що визначально вплинула на формування ментальності українців і «розкішною квіткою» якої, за визначенням Дмитра Чижевського, був Григорій Сковорода.

У програмі заходу:

- Мова віяла, яка була загальноприйнятою частиною любовної гри. Віяло було неодмінним атрибутом дамського кокетування. Тоді навіть з'явився вислів «махаться» - у значенні «кокетувати, фліртувати». Вік, з якого можна було «махатись», починався з 13-14 років. Хоча віяло було в руках у жінки, знати всі тонкощі таємної мови мусив чоловік, якому були адресовані ці послання.

- «Живі картини». Відвідувачі зможуть відтворити картини доби бароко у запропонованих інтер'єрах.

- Митець доби бароко. Пройшовши поетикус - короткий курс віршування, відвідувачі зможуть створити «вiршовi грашки», типові для поезiї доби бароко. До них, приміром, належать так званi «фiгурнi вiршi», писанi або друкованi у формi якоїсь речi: яйця, хреста, чашi, трикутника тощо.

Григорій Сковорода створював емблематичні малюнки до своєї книги «Алфавіт, або Буквар миру». А відвідувачі музею Сковороди також матимуть змогу відчути себе художником доби бароко.

А також - сковородинське чаювання, «розлущення горіхів» як можливість пізнання двох натур - видимої і невидимої, чудова атмосфера весняного парку - пам'ятки садово-паркового мистецтва ХVIII сторіччя.

Початок заходу - о 14:00. Адреса музею: Харківська обл., Золочівський р-н, с. Сковородинівка, вул. Приозерна, 3.