Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Договір оренди земельного паю можна зареєструвати у нотаріуса

Договір оренди земельного паю можна зареєструвати у нотаріуса

Нововведення пов'язане з набуттям чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення повноважень нотаріусів та особливостей реєстрації похідних прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення». Про це повідомили у Головному територіальному управлінні юстиції в Харківській області. Даний закон дає нотаріусам доступ до Державного земельного кадастру. Таким чином, будь-який нотаріус при вчиненні нотаріальних дій має право формувати витяг з Державного земельного кадастру. Це полегшує заявнику процедуру реєстрації похідних прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення. Раніше це питання було виключно в компетенції реєстраційних служб.

«Тепер кожен, хто хоче зареєструвати, наприклад, договір оренди на земельний пай, може звернутися до нотаріуса і оформити своє право, не бігаючи по різних інстанціях. Раніше необхідно було спочатку замовити витяг з Державного земельного кадастру, а після його отримання звернутися в реєстраційну службу, що, в результаті, розтягувалось на тривалий термін. Надання нотаріусам доступу до Державного земельного кадастру робить процедуру реєстрації більш простою і доступною для громадян», - пояснив начальник Головного територіального управління юстиції в Харківській області Юрій Георгієвський.

За його словами, ухвалення цього закону - це крок до спрощення державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень. До того ж нововведення допоможе заощадити громадянам час і кошти.