Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Нові правила нарахування житлових субсидій набудуть чинності з 1 травня (подробиці призначення субсидій за новим порядком)

Нові правила нарахування житлових субсидій набудуть чинності з 1 травня (подробиці призначення субсидій за новим порядком)

Сьогодні, 23 березня, в прес-центрі ХОДА відбулася прес-конференція на тему: «Новий порядок надання житлових субсидій населенню». У ній взяли участь перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Тетяна Бабенко; начальник управління реформування інфраструктури та економічного аналізу Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури ХОДА Олег Масленніков; перший заступник Управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА Володимир Губа. За словами першого заступника директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА, принципові зміни при призначенні субсидії полягають у значному спрощенні надання документів заявником та скасуванні існуючих раніше обмежень. Право на отримання житлової субсидії мають ті домогосподарства, в яких витрати на оплату житлово-комунальних послуг, виходячи із соціальної норми житла чи то із соціальних норм користування послугами, будуть перевищувати обов’язковий рівень плати.

«Субсидія буде призначатися на підставі лише двох документів: заяви на призначення житлової субсидії та декларації про сукупний дохід всіх членів родини за минулий рік (наприклад, з квітня 2014 р. по квітень 2015 р.) і витрат на житлово-комунальні послуги. Сума доходів вказується з вирахуванням сплачених податків. Наявність двох автомобілів, квартир, здача житла в оренду – тепер не є перешкодою для отримання допомоги держави. Для непрацюючого працездатного члена сім’ї, який не може підтвердити свій дохід, сума доходу встановлюється на рівні прожиткового мінімуму. Єдине обмеження – придбання родиною протягом року товарів або послуг на суму понад 50 тис. грн.», - сказала Тетяна Бабенко.

За її словами, всі документи подаються особисто або надсилаються поштою до управлінь праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації громадян. Контроль за правильністю призначення субсидії, за достовірністю поданих даних тепер буде більш дієвим завдяки постійному обміну інформацією з Пенсійним Фондом, фіскальними органами. Субсидія може бути призначена не тільки власнику, а й орендарю приміщення при наявності письмового договору про оренду житла.

"Перевірка достовірності наданої заявником інформації буде відбуватися після того, як органи праці та соціального захисту населення призначать житлову субсидію. Субсидії, які будуть нараховані зайво в наслідок недостовірних даних, будуть перераховуватися і повертатися клієнтом у подвійному розмірі», - запевнила перший заступник директора Департаменту.

За її словами, субсидія буде призначатися на 12 місяців, при чому буде встановлено автоматичний перерахунок для тих сімей, які на сьогодні вже отримують субсидію. Це зроблять самостійно органи соцзахисту населення без участі заявників.

«Це важливо, тому що на сьогоднішній день у Харківській області субсидії отримують 128 тисяч сімей. Їм не потрібно з 1 травня звертатися особисто. Ми очікуємо, що кількість сімей, що отримують житлову субсидію, може зрости до 30% від їх загальної кількості - до 200 тисяч сімей», - підкреслила Тетяна Бабенко.

Перелічені зміни набудуть чинності з 1 травня 2015 року.

Порядок звернення за житловою субсидією, форму заяви та декларації дивитися тут.