Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Художній музей представить 200 творів з колекції харківського вченого й художника Іллі Лучковського

Художній музей представить 200 творів з колекції харківського вченого й художника Іллі Лучковського

У Харківському художньому музеї 16 лютого відкривається виставка «Вибране часом», на якій будуть представлені два захоплення харківського вченого, колекціонера й художника Іллі Лучковського – його художні твори та картини з його колекції. «Саме з його авторських робіт починається експозиція виставки. Зацікавленість пошуками художників-авангардистів, постійне вивчення власної колекції й широка ерудиція в питаннях мистецтва спонукали й самого Іллю Яковича звернутися до творчості. У його роботах самобутньо синтезуються принципи західноєвропейського, російського мистецтва ХХ століття й власні авторські пошуки мистецької мови. Вони пов’язані з його розумінням кольору, руху, оптичних ефектів як вченого. Художник використовує калейдоскопічні комбінації, а замість зображення реальних фігур використовує геометризовані форми, за допомогою лінії й кольору створює оптичні ілюзії», - повідомляють організатори. 

Назва виставки «Вибране часом» невипадкова, бо презентує роботи майстрів, які довгий час були маловідомі. Вони були незручними для існуючої влади і їх творчість знаходилася у забутті. В експозиції представлено близько 200 творів митців, художні досягнення яких віддзеркалюють мистецькі тенденції першої третини ХХ століття, а також твори 1950-70-х рр., в яких знайшли продовження образно-стилістичні знахідки попередніх десятиріч.

До експозиції увійшли роботи представників таких творчих об’єднань, як «Бубновий валет» (П. Кончаловський, А. Лентулов, Р. Фальк та ін), «Світ мистецтва» (О. Бенуа, З. Сєрєбрякова, В. Шухаєв та ін), «Союз молоді», «Цех живописців», «Коло художників», «ОСТ», АСМУ «Союз семи», «Маковець», «Гурт 13» тощо.

Колекція містить твори українських художників добре відомих у 1910-30 роки, але зараз майже забутих. До таких належить харківський живописець і графік Іван Іванов, роботи якого зберігаються у київському та харківському художніх музеях, але найкращі акварелі увійшли до колекції Іллі Лучковського. Це ж можна сказати й про твори Кузьми Сторожниченка, одного з засновників студії «Будяк» у Харкові.

Живописна й графічна колекція доповнена скульптурами українського майстра, одного з засновників кубізму в скульптурі Олександра Архіпенка.

Виставка відкриється о 16.00.