Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У музично-театральній вітальні «Хочу дізнатися…» познайомилися з творчістю фольклорного гурту «Стежка»

У музично-театральній вітальні «Хочу дізнатися…» познайомилися з творчістю фольклорного гурту «Стежка»

В приміщенні Харківської спеціалізованої музично-театральної бібліотеки ім. К.С. Станіславського відбулася музично-театральна вітальня «Хочу дізнатися…». Під час заходу вихованці Дитячої школи мистецтв №4 ім. М.Д. Леонтовича та Харківської спеціалізованої школи № 133 "Ліцей мистецтв" ознайомилися з творчістю лауреату Всеукраїнського фестивалю «Червона Рута» 2013 року - студентським фольклорним гуртом «Стежка» (керівник Ірина Романюк). Фольклорний гурт «Стежка», створений у Харківському національному університеті мистецтв ім. І. П. Котляревського, існує вже три роки. У доробку колективу 25 рідкісних творів Слобожанської пісенної культури, записаних дослідниками фольклору під час експедицій 80-х років минулого століття на території Харківської області.

Презентація гурту супроводжувалась цікавою підбіркою відеоматеріалів виступів колективу. Найбільше враження на глядачів справила вдала спроба гурту помістити старовинний спів в умови сучасного простору, при цьому не порушуючи законів аутентики. На старовинну слобожанську веснянку було накладено зразок старовинної персидської пісні про весну, яку на мові фарсі співає учасник гурту іранець Есхан, а також імпровізацію джазового студентського колективу.

Гості вітальні також мали змогу помилуватися багатством народного костюму. Вбрання учасників гурту підібране у відповідності до типових зразків селянського народного костюму Слобожанщини XIX – початку ХХ століття.

Діти охоче поспілкувалися з Іриною Романюк, поділились враженнями від почутого та побаченого. Наразі обидва колективи готуються до міжнародного фестивалю традиційної народної культури для дітей та молоді «Крокове коло», що більше 10 років проходить у Харкові, на якому і шкільний, і студентський колектив уже гідно себе представляли. Знайомство дитячого та студентського колективу сприятиме  подальшій популяризації українського фольклору.

Довідка: музично-театральна вітальня "Хочу дізнатися…" була відкрита рік тому у рамках проекту Дитяча філармонія, започаткованого Обласним навчально-методичним центром працівників культури та благодійним фондом «Харківські асамблеї». Тут збираються учні шкіл естетичного виховання, викладачі, батьки, представники громадськості.

Любителі мистецтва мають добру нагоду зустрітися та поспілкуватися з харківськими діячами культури, а також продемонструвати свої творчі здобутки.