Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Держенергоефективності планує підтримати ОСББ у впровадженні енергоефективних заходів

Держенергоефективності планує підтримати ОСББ у впровадженні енергоефективних заходів

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України повідомляє, що в країні успішно функціонує механізм державної підтримки населення до переходу на альтернативне опалення, а саме відшкодування 20% суми кредиту на придбання «негазових» котлів. За словами голови Держенергоефективності України Сергія Савчука, сьогодні вже більше 1600 домогосподарств взяли участь у цій програмі, а загальна сума виданих кредитів склала більше 28 млн. грн. «Завдяки реалізації механізмів державної підтримки, адміністративним заходам Уряду, а також активності населення - у минулому році, бюджетними організаціями, ТКЕ та населенням вдалося зменшити споживання газу з 26 млрд. куб. м до 22,9 млрд. куб. м. Це позитивна тенденція, яка крок за кроком наближає нас до енергетичної незалежності», - висловився Сергій Савчук.

Зокрема за даними НАК «Нафтогаз України», населення зменшило споживання газу на 16%, теплогенеруючі підприємства - на 15 %, бюджетні установи – на 22%. Зазначене скорочення відбулось в другій половині 2014 року саме після прийняття відповідних постанов Уряду, тому результати свідчать про те, що механізми стимулювання заміщення газу запрацювали в країні.

Голова Агентства повідомив, що вже цього року планується розширити перелік заходів, на які надаватиметься державна підтримка населенню (одноквартирні будинки, квартири в багатоквартирних будинках). «Сьогодні ми ініціюємо перед Урядом впровадження механізму відшкодування населенню частини тіла кредиту до 30% на встановлення склопакетів, придбання енергозберігаючих матеріалів, встановлення приладів обліку тощо. На цей механізм планується виділити 198 млн. грн.», - повідомив Сергій Савчук.

За словами голови Держенергоефективності, механізм державної підтримки розроблено і для ОСББ. Проектом запропоновано відшкодування 40% суми кредитів на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів. На впровадження даної програми планується виділити майже 100 млн. грн. «Загалом на реалізацію механізмів державної підтримки із заміщення газу за схемою співфінансування в цьому році планується витратити більше 340 млн. грн.», - сказав Сергій Савчук.