Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Прикраси та вироби з бісеру можна побачити в Харківському художньому музеї

Прикраси та вироби з бісеру можна побачити в Харківському художньому музеї

У виставковій залі Харківського художнього музею 18 грудня відкрилася виставка «Бісер чарівний». Саме таку назву мала збірка давніх повчань, молитов та афоризмів, де бісер, бусина та перл уподібнювались квітам в «саду знань». На виставці представлени експонати з колекції Харківського художнього музею з фондів двох відділів. Колекція бісеру XVIII – поч. ХХ ст., яка зберігається у відділі декоративно-ужиткового мистецтва нараховує близько 40 творів. Експонується половина з них. «Бісерне мистецтво являє собою цілий пласт вітчизняної культури, а його злети приходяться на роки трьох вікових рубежів починаючи з XVIII ст. і закінчуючи ХХІ ст. На протязі століть це мистецтво стало проявом творчості і духовної культури різних шарів суспільства. Золотий вік бісеру XVIII – І пол. ХІХ ст. пов’язували з укладом життя дворянських садиб і одним з улюблених занять благородних дам – бісерним рукоділлям», - розповіла директор Харківського художнього музею Валентина Мизгіна. 

В експозиції представлено також вироби з фондів відділу народного мистецтва Слобожанщини. Серед них ґердани, комірці, краватки, кольє роботи харківських майстринь Едіфь Камінської – заслуженого майстра народної творчості України, Вікторії Кортнєвої та Надії Островської – членів національної Спілки майстрів народного мистецтва України, а також Зінаїди Орлової і Альбіни Полянської.

Для Слобожанщини бісероплетіння не є старовинним традиційним видом народної творчості і саме Едіфь Камінська є початківцем цього виду творчості у нашому регіоні. Майже 50 років вона присвятила розвитку цієї галузі. Майстриня самотужки спромоглася опанувати досить складні техніки бісероплетіння и вишивки бісером. До 10-ї річниці незалежності України Едіфь Камінська створила ґердан «Жито достигає» в жовто-блакитних кольорах. В орнаментальну композицію вплетений герб України, який поєднується з орнаментом.