Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Польський уряд має намір виділити 1 млн. дол. на допомогу вимушеним переселенцям, які проживають в Харківській області

Польський уряд має намір виділити 1 млн. дол. на допомогу вимушеним переселенцям, які проживають в Харківській області

Тимчасово виконуючий повноваження заступника голови ХОДА Вадим Глушко 11 грудня зустрівся з Генеральним консулом Республіки Польща в Харкові паном Станіславом Лукасіком. На зустрічі також були присутні віце-консул Генерального консула Республіки Польща у Харкові Моніка Кубицька, радник голови ХОДА з гуманітарних питань та зв'язків з громадськістю на громадських засадах, голова Благодійного фонду «Берегиня Сходу» Інна Чуйко, директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан, перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Тетяна Бабенко, заступник директора Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Ольга Шамаева. Сторони обговорили питання надання цільової допомоги вимушеним переселенцям з Донецької та Луганської областей, які проживають на території Харківської області.

«Є рішення польського Уряду про надання гуманітарної допомоги вимушеним переселенцям із зони АТО на загальну суму 3 млн. злотих (1 млн. дол.). Було прийнято рішення всю допомогу спрямувати саме в Харківську область. Польський Уряд вже звернувся до української сторони з проханням визнати цей вантаж гуманітарною допомогою. Зараз це питання вирішується на урядовому рівні», - розповів Станіслав Лукасік.

Генеральний консул Польщі в Харкові передав керівництву Харківської області всі документи щодо гуманітарної допомоги, а також надав перелік усього необхідного, що входить в цю допомогу (продукти, ліки, предмети побуту).

Як зазначив Олександр Галацан, з ліками, які надійдуть для переселенців, проблем не буде, оскільки всі зазначені препарати зареєстровані в Україні.

Також Станіслав Лукасік повідомив, що в Україні передбачено чотири одержувача гуманітарного вантажу з Польщі - товариство Червоного Хреста, а також волонтерські та громадські організації. За словами пана консула, гуманітарний конвой повинен прибути в Харківську область протягом грудня. «Польська сторона надасть транспорт. Однак необхідно оперативно вирішити питання охорони вантажу протягом всього шляху, а також питання розвантаження гуманітарної допомоги. Під ці цілі потрібно виділити окреме безпечне приміщення», - підкреслив Генеральний консул.

У свою чергу, Вадим Глушко зазначив, що керівництво області допоможе вирішити всі логістичні питання.