Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Заступник Держсекретаря з питань міжнародної безпеки США і заступник міністра закордонних справ України оглянули прикордонний пункт «Гоптівка»

Заступник Держсекретаря з питань міжнародної безпеки США і заступник міністра закордонних справ України оглянули прикордонний пункт «Гоптівка»

Заступник Державного секретаря з питань міжнародної безпеки США пані Роуз Геттемюллер, заступник Міністра закордонних справ України Сергій Кислиця та Посол США в Україні Джеффрі Пайетт 6 грудня ознайомилися з облаштуванням кордону біля прикордонного контрольно-пропускного пункту «Гоптівка». Делегацію також супроводжували т.в.о. заступника голови Харківської облдержадміністрації В'ячеслав Аббакумов, директор Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Віктор Коваленко, начальник Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України Олександр Біньковський і командир Харківського прикордонного загону Олександр Крук. 

Як розповів Олександр Біньковський, роботи по проекту «Стіна» йдуть згідно встановленого плану. «Облаштування державного кордону спрямовано на вирішення таких завдань, як зупинка нелегальної міграції, а також диверсійних груп, контрабанди, переміщення зброї та радіоактивних матеріалів. У тих місцях, де були вириті і обладнані рови, питання контрабанди вже повністю вирішено», - пояснив Олександр Біньковський.

Також в ході візиту співробітники контрольно-пропускного пункту продемонстрували гостям порядок дій прикордонного загону при виявленні радіоактивних ядерних матеріалів. На пункті «Гоптівка» встановлена автоматична система виявлення радіоактивних речовин, і якщо спрацьовує світлова та звукова сигналізація, прикордонний загін затримує порушника.

Далі делегація відвідала Польський військовий меморіал (цвинтар жертв тоталітаризму) у П'ятихатках і попрямувала на відкриття ядерної установки «Джерело нейтронів» в Національному науковому центрі "Харківський фізико-технічний інститут" НАН України.

Довідка. Проект «Стіна» передбачає цілий комплекс інженерних споруд, а саме: прикордонні стовпи, що визначають лінію кордону, протитанковий рів (3 на 2 метри), бруствери, контрольно-слідову смугу шириною 4 метри, а також рокадну дорогу, призначену для пересування загонів прикордонної служби. Крім того, паркан, датчики та відеокамери.