Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Вадим Глушко обговорив з представниками ООН питання тимчасових переселенців

Вадим Глушко обговорив з представниками ООН питання тимчасових переселенців

Т.в.о. заступника голови Харківської облдержадміністрації Вадим Глушко 3 грудня зустрівся зі співробітниками моніторингової місії ООН - Бранкою Шесто, Денисом Кобзіним і Оленою Луньовою. На зустрічі також були присутні директор Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Віктор Коваленко, директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан, директор Департаменту науки і освіти ХОДА Анатолій Бабічев, перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Тетяна Бабенко. 

Сторони обговорили питання забезпечення прав і потреб вимушених переселенців з АР Крим, Донецької та Луганської областей.

«На сьогодні в нашій області близько 118 тис. людей значаться як тимчасово переміщені особи. Складно проконтролювати, скільки з цих людей реально перебувають в Харківській області. Не секрет, що зараз з'явився соціальний та пенсійний туризм - люди з окупованих територій приїжджають, оформляють довідку в Харківській області, і повертаються додому. І коли ми починаємо перевіряти чи проживають ці переселенці в Харкові або області, дуже часто виявляється, що вони не проживають за місцем реєстрації. Ми зараз серйозно будемо займатися вирішенням цього питання спільно з міграційною службою. Ми розуміємо, що на цих людей виділяються бюджетні гроші, і за коштами потрібен контроль», - зазначив Вадим Глушко.

Як розповіла Тетяна Бабенко, на даний момент в Харківській області 54 тис. осіб (або 35 тис. сімей) отримали офіційний статус тимчасових переселенців. З них близько 9 тис. отримали адресну допомогу в загальній сумі 11 млн. грн. Також майже 80 тис. пенсіонерів з Донбасу отримують пенсії на території Харківської області.

Бранка Шесто вказала, що до них надходить багато дзвінків із зауваженнями на роботу управлінь соціального захисту.

У свою чергу, Тетяна Бабенко привела в приклад Балаклійське управління соцзахисту, яке «кинуло всі сили на реєстрацію переселенців, відклавши інші питання». Крім того, при кожному районному управлінні соцзахисту закріплений представник Пенсійного фонду, банку та інших установ і організацій, які там же на місці проводять консультації і вирішують питання, що виниклі. Тим самим, як вказала перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА, видача довідок в Харківській області за кількістю в два рази більше, ніж у Харкові, і основні зауваження виникають якраз до роботи міських управлінь соцзахисту.

За словами Тетяни Бабенко, голова Харківської облдержадміністрації Ігор Балута вже звернувся до Харківського міського голови Геннадія Кернеса з проханням відрегулювати графік роботи і задіяти більше фахівців для роботи з переселенцями в міських управліннях соцзахисту.