Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На базі Шарівського палацу планують створити міжнародний центр культури

На базі Шарівського палацу планують створити міжнародний центр культури

Про це розповів голова правління благодійного фонду «Омріяна Країна» Олексій Толкачов в ході круглого столу, присвяченому питанням порятунку, збереження і розвитку Шарівського палацово-паркового комплексу. Нагадаємо, що благодійний фонд «Омріяна Країна» зараз укладає договір оренди території Шарівського палацово-паркового комплексу строком на 25 років. У круглому столі взяли участь представники громадськості, бізнесу, туристичного сектора, історики, вчені-реставратори, представники відділів культури і туризму районних державних адміністрацій та Харківської облдержадміністрації. 

Олексій Толкачов озвучив перелік першочергових робіт, а також познайомив присутніх з планами створення міжнародного центру культури і мистецтв на базі Шарівського палацу.

«Ми не маємо право зводити ніяких нових будівель – ресторани, готелі. Ми маємо право користуватися тільки тими будівлями, які там є. Кардинальних змін палац не потребує. Була ідея знести 2-поверхову веранду, прибудовану за радянських часів, але навіть ця ідея мені не дуже подобається. Нехай палац зберігається таким, який він є» - підкреслив Олексій Толкачов.

Зараз у Фонду виникли складнощі з взяттям комплексу в оренду через відсутність частини документів на землю та будівлі, але питання поступово вирішуються. «До моменту, коли з нами укладуть договір оренди, ми не можемо починати реставраційні роботи», - сказав Олексій Толкачов.

Роботи в Шарівці планували почати восени, але тепер їх перенесли на невизначений термін.

Найперше Фонд планує виконати роботи, які зупинять руйнування палацово-паркового ансамблю – відремонтувати покрівлю палацу і Будинку охорони, провести гідроізоляцію фундаментів, організувати систему відводу стічної води. В палаці і будівлях палацово-паркового комплексу буде проведена комплексна дезінфекція після туберкульозного санаторію. Має бути полагоджена електрика, змонтована система централізованого опалення. Тільки після цього палац планують відкрити для відвідань.

Пізніше має бути розроблений проект реставрації палацу і парку – всі ці документи узгодять з Міністерством культури України, адже і парк, і палац є пам’ятками культури національного значення. Планується відновити дренажні системи, реставрувати паркові балюстради, укріпити підпірні стіни терас, очистити парк від захаращень і сухих дерев, почистити озера, облаштувати лавки та місця відпочинку.

«Загалом на реставрацію палацу за попередніми підрахунками потрібно 40-50 млн. грн., на реставрацію парку - 15-20 млн. грн. І щомісячно на утримання всього комплексу потрібно 50 тис. грн. Однак на попередні роботи, які зупинять руйнування, потрібен лише 1 млн. грн. Далі вже всі роботи по палацу ми плануємо зробити за 10 років, а роботи по парку - за 3-5 років», - зазначив Олексій Толкачов.

У відреставрованому палаці будуть проводити концерти, урочисті заходи, музейні експозиції, конференції. Планується також запровадити на території палацово-паркового комплексу прогулянки на човниках та кінні прогулянки.