Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Закарпатські гобелени і слобожанську кераміку можна побачити в Художньому музеї

Закарпатські гобелени і слобожанську кераміку можна побачити в Художньому музеї

У виставковому залі Харківського художнього музею відкрилася виставка гобеленів «... Моє святе ремесло! .. » заслуженого діяча мистецтв України, майстра художнього текстилю з Івано-Франківська, професора кафедри дизайну і теорії мистецтв університету ім. В. Стефаника Богдана Губаля. На виставці представлено 30 гобеленів майстра. 

«Свою дипломну роботу я виконував в Казані (Росія), оформляв інтер'єр місцевого театру опери і балету, і там полюбив ткацтво. Можливо, мені в дар передалося це вміння від мами, яка також любила ткати гобелени», - розповів Богдан Губаль.

Перші роботи майстра були простими, з графічним малюнком. Сьогодні ж Богдан Губаль використовує не тільки традиційну техніку гобеленів, але і застосовує новаторські прийоми плетіння, які вносять контрасти і надають виразності фактурам. Його улюблені кольори - помаранчевий, жовтий і коричневий. Всі його роботи зроблені з натуральних матеріалів - вовни, бавовни та льону.

«З нитки можна відтворити все, що завгодно, будь-який малюнок. Я зрозумів, що мені відкрилися величезні можливості для творчості», - зазначив майстер.
Для Богдана Губаля дуже важливо, щоб його роботи потрапляли в добрі руки, тому майстер, як правило, дарує їх музеям.

В експозиції також представлена кераміка з фондів Харківського художнього музею відомих майстрів Слобожанщини: Л.Антоновой, П.Мося, Ж.Соловьевой, В.Шаповалова. Таким чином, експозиційний простір виставки об'єднує гобелени Губаля та кераміку харківських авторів, розкриваючи змістовні й емоційні складові представлених творів, позначених образно-стилістичними рисами творчості майстрів Закарпаття та Слобожанщини.

Довідка. Губаль Богдан Іванович народився в 1952 році в селі Хащованя Львівської області. Закінчив Львівське училище прикладного мистецтва, Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва. Творчість Б.Губаля було представлено на 20 персональних виставках. Його роботи знаходяться в музейних колекціях України, Росії та в приватних колекціях Австрії, Австралії, Великобританії, Німеччини, Ізраїлю, Канади, Польщі, США, Франції, Чехії.