Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Художньому музеї відкриється виставка закарпатських гобеленів і слобожанської кераміки

У Художньому музеї відкриється виставка закарпатських гобеленів і слобожанської кераміки

17 листопада о 16:00 у Харківському художньому музеї (вул. Раднаркомівська, 11) відбудеться відкриття виставки гобеленів «…Моё святое ремесло!..» заслуженого діяча мистецтв України, майстра художнього текстилю з Івано-Франківська, професора кафедри дизайну і теорії мистецтв університету ім. В. Стефаника Богдана Ґубаля. В експозиції також представлено кераміка з фондів Харківського художнього музею відомих майстрів Слобожанщини: Л.Антонової, П.Мося, Ж.Соловйової, В.Шаповалова.

На виставці представлено 30 гобеленів. Для створення абстрактно-декоративних композицій майстер використовує не тільки традиційну техніку гобелену, а також застосовує новаторські прийоми плетіння, які надають відчуття контрастності і виразності фактури. Вовну - основний матеріал гобеленів доповнено вкрапленням дерева й металу.

Експозиційний простір виставки поєднує гобелени Ґубаля і кераміку харківських авторів. Через діалог цих видів декоративного мистецтва яскравіше розкрито змістовні та емоційні складові представлених творів, позначених образно-стилістичними рисами творчості майстрів Закарпаття та Слобожанщини.

Довідка. Ґубаль Богдан Іванович народився 1952 року в селі Хащованя Львівської області. Закінчив Львівське училище прикладного мистецтва, Львівський державний інститут прикладного і декоративного мистецтва. Творчість Б.Ґубаля було презентовано на 20 персональних виставках. Його твори знаходяться в музейних колекціях України, Росії та в приватних колекціях Австрії, Австралії, Великобританії, Німеччини, Ізраїлю, Канади, Польщі, США, Франції, Чехії.