Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківському художньому музеї відкрито виставку «Незабуті імена земляків…»

У  Харківському художньому музеї відкрито виставку «Незабуті імена земляків…»

В межах довгострокової виставкової програми «Незабуті імена земляків...» Харківський художній музей представляє три персональні експозиції творів О. Довгаля, М. Ашихмана, Ю. Сиротенка, приурочені до ювілейних дат цих харківських митців. Живопис і графіка з музейного зібрання та приватних колекцій презентують своєрідність творчих пошуків яскравих представників харківської художньої школи, жанрові пріоритети та художньо-образні особливості, притаманні для творчості кожного з них. Виставка працює до 30 листопада за адресою: вул. Раднаркомівська, 11.

Довгаль Олександр Михайлович (1904 - 1961) – відомий український графік, автор станкових творів та книжкових ілюстрацій. Провідним напрямком його діяльності впродовж майже сорока років було мистецтво книги. Як непересічний ілюстратор Довгаль заявив про себе, створивши оформлення до видання «Ярослав Мудрий» І. Кочерги, роману П. Козланюка «Юрко Крук» (1952), оповідань Марка Вовчка (1954), роману С. Тудора «День отця Сойки» (1956), збірки оповідань класика китайської літератури Лу Сіня «Справжня історія А-К’ю».
До теперішньої експозиції, присвяченої 110-річчю від дня народження, увійшли найяскравіші твори О. Довгаля з колекції Харківського художнього музею, у тому числі й ілюстрації, подаровані Федоровим Д.В.

Ашихман Микола Якович (1914-1968) – живописець, графік. Працював в галузі тематичної картини, портрета, пейзажу. Виставка охоплює його творчу діяльність з 1940-х по 1960-ті роки. Саме ці роки стали періодом яскравого прояву самобутнього таланту художника. Мовою Ашихмана стало симфонічне багатство кольорів, за допомогою яких автор наділяв реальний мотив духовно-емоційним змістом. Опоетизований талантом художника світ різними фарбами та образами увібрав у себе те вічне та характерне, що уособлює природа України.
До експозиції увійшла невелика частина збережених творів з зібрання вченого та колекціонера І.Я. Лучковського та з фондів Харківського художнього музею.

Сиротенко Юрій Георгійович (1924-2010) - визнаний майстер станкового та монументального живопису, графік. Його творчості було притаманне почуття громадянської та національної гідності, причетність до тривог і турбот сучасності. Його картини - документальне відтворення подій, побудованих на реальному матеріалі. Великий простір для втілення цікавих художніх задумів надавало митцю захоплення українською історією, фольклором, поезіями Т.Г.Шевченка. Переживши жахи фашистської окупації рідної Батьківщини, художник часто повертався у своїх творах й до подій Великої Вітчизняної війни.

Близько шестидесяти років Ю.Г.Сиротенко плідно працював у різних галузях образотворчого мистецтва. Найкраще з художньої спадщини майстра увійшло до скарбниці національного мистецтва.