Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Обласному центрі культури та мистецтва відкриється незвичайна виставка арт-квілтінгу

В Обласному центрі культури та мистецтва відкриється незвичайна виставка арт-квілтінгу

14 жовтня о 17.00 в Обласному центрі культури і мистецтва (вул. Пушкінська, 62) відбудеться відкриття персональної виставки майстра художнього текстилю Ірини Фоміної «Arbor mundi»/«Світове древо». Нинішня виставка - частина великого персонального ретроспективного проекту, з успіхом показаного у вересні цього року в рамках найбільшого європейського квілт-фестивалю Carrefour Patchwork Meeting в Ельзасі (Франція). Харків'яни першими побачать ці унікальні панно.

За  основу картини «Arbor mundi»/«Світове древо» взято сюжет з народних казок. У ній є мотиви ісламські, християнські, кельтські, лицарські балади, дракони, єдиноріг, птиці Сирин і Алконост. З'єднання основних тем різних культур світу дало право назвати цей симбіоз світовим древом (міфопоетичний образ, який відбиває концепцію світу в різних культурах). Ця виставка показує діалог художника з різними епохами і концепціями європейської та світової культури.

В експозиції - 21 картина. Роботи виконані в традиційних текстильних техніках, доповнених авторськими знахідками - автор вперше представить «натуральні» дерева, тобто квілти мають форму самостійних рослин, без фону. Експериментує Ірина і з матеріалами - її роботи виконані з шовку, льону, мішковини, самотканої тканини.

Виставка триватиме з 14 жовтня по 6 листопада. Час роботи з 10.00 до 17.30, субота з 11.00-15.00

Довідка. Ірина Фоміна - художник по текстилю, член Спілки дизайнерів України. У минулому математик, вже з десяток років вона вважається одним з найвідоміших українських квілтерів. Вона - призер престижних міжнародних конкурсів і фестивалів. За останні 10 років брала участь у понад півсотні виставок, з них з десяток - персональних.
Арт-квілтинг - це вид текстильної техніки з широкими можливостями, в якому полотно доповнюється стьобаною (quilt - англ.) фактурою. Отриманий об' єм дає незвичайні світлові і текстурні ефекти.