Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині «Нескучним пленером-2014» відзначили 130-річчя з дня народження Зінаїди Серебрякової

На Харківщині «Нескучним пленером-2014» відзначили 130-річчя з дня народження Зінаїди Серебрякової

Протягом цього літа на батьківщині всесвітньо відомої художниці Зінаїди Серебрякової (12 грудня 1884 - 19 вересня 1967) в с.Нескучне Харківського району відбулися три «нескучних пленера-2014», присвячених 130-річчю з дня її народження. Саме тут до революції 1917 року знаходився родовий маєток однієї з найвідоміших сімей зі світу мистецтва Бенуа-Лансере. Тут народилася і створила ряд шедеврів художниця Зінаїда Серебрякова.

«Нескучний пленер» цього року проходив у три етапи: 20 червня, 6 липня і 17 серпня. Загалом у ньому взяло участь близько двохсот художників з Харкова, Москви, Сум, Запоріжжя, Миколаєва. Це викладачі, студенти та випускники Харківської академії дизайну і мистецтв, Харківського художнього училища, Харківської державної академії культури, Харківського національного університету міського господарства та інших ВНЗ міста.

У проведенні «Нескучного пленеру» також взяли участь: дослідницько-виконавський фольклорний колектив «Муравський шлях», бард Ірина Гопкалова і поет Михайло Красіков, одна із засновниць бардівського руху в Харкові, професор-фольклорист Віра Осадча, відомий мистецтвознавець Олег Коваль та ін.

За результатами пленеру в 2014 - 2015 рр. в Харкові і області відбудуться численні виставки. Найближчі – 19 вересня, в день пам'яті Зої Серебрякової, у клубі с.Нескучне, а також у школі с.Веселе; у жовтні - у Липецькій школі імені П. В. Щепкіна, 20 листопада - в галереї «Мистецтво Слобожанщини» (Харків).

Довідка. Заходи було організовано товариством друзів Зінаїди Серебрякової за сприяння адміністрації Харківського району, Харківської районної ради, Веселовської сільської ради, Благодійного фонду «Дар», Харківської обласної бібліотеки для дітей.