Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Студенти з Луганської та Донецької областей можуть продовжити безкоштовне навчання у вузах Харкова, як вільні слухачі

Студенти з Луганської та Донецької областей можуть продовжити безкоштовне навчання у вузах Харкова, як вільні слухачі

Міністерство освіти і науки цього року вирішило повернутися до такої форми навчання, як вільний слухач. Це дасть можливість студентам з Луганської та Донецької областей, які тимчасово проживають в Харківській області, продовжити навчання. Про це 20 серпня під час прес-конференції в прес-центрі ХОДА повідомив директор Департаменту науки і освіти Харківської облдержадміністрації Анатолій Бабічев. «Студенти, які приїхали до Харкова з зони АТО, можуть бути зараховані в будь-який харківський ВУЗ, як вільні слухачі. Вони можуть відвідувати всі заняття й освоювати весь навчальний матеріал по своїй спеціальності. По завершенню курсу такий студент отримує довідку про прослуханий курс, і вже в своєму вузі здасть необхідні іспити і заліки. Такий варіант прийнятий для того, щоб хлопці та дівчата могли безкоштовно відвідувати ці заняття», - зазначив директор Департаменту.

Також Анатолій Бабічев повідомив, що в Департамент науки і освіти ХОДА надійшло 350 звернень від студентів 2-3 курсів з Луганської та Донецької областей з приводу їх переведення до вузів Харкова. «Що стосується контрактної форми навчання, тут питань немає - ми можемо їх перевести, а ось додаткових бюджетних місць у наших вузах немає. Свого часу ми змогли перевести близько 10 людей на бюджетні місця в педагогічні вузи, але масово така робота проводитися не може», - підкреслив він.

Довідка. До 86 вищих навчальних закладів Харківщини всіх рівнів акредитації та форм власності було подано 172 тис. заяв, з них 77 тис. 766 (45,2%) - від жителів Харківської області; 41 тис. 800 заяв (24%) - від жителів Луганської, Донецької областей та АР Крим.
Ліцензований обсяг прийому на 1-й курс денної форми навчання складав 55 тис. 900 місць, обсяг державного замовлення - 19 тис. 286 місць.
Найбільша кількість заяв була подана на спеціальності: правознавство (Національний юридичний університет ім. Я.Мудрого), філологія (Національний університет ім. Каразіна), лікувальна справа (Національний медичний університет), комп'ютерні науки (НТУ ХПІ), програмна інженерія (Національний університет радіоелектроніки). Найбільший конкурс на бюджетні місця був в Національному фармацевтичному університеті - 66 заяв на одне місце.