Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі Харківської області у I півріччі сягнуло 141 млн доларів

Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі Харківської області у I півріччі сягнуло 141 млн доларів

Харківська область завершила І півріччя 2014 року із позитивним загальним сальдо зовнішньої торгівлі, яке склало 141 млн. дол. США. Про це повідомив перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін. За його словами, такі обсяги позитивного балансу зовнішньої торгівлі є найбільшими за всю історію Харківської області. «Обсяги експорту товарів перевищили обсяги імпорту на 69,2 млн дол. США, обсяги експорту послуг – на 71,8 млн. дол. США», – зазначив Ігор Райнін.

За словами першого заступника голови ХОДА, такі результати були зумовлені, зокрема, збільшенням у порівнянні з І півріччям 2013 року експортних поставок машин, обладнання та механізмів (на 17,2%), продукції хімічної промисловості та фармації (на 14,4%), готових харчових продуктів (на 10,8%), продуктів рослинного походження (на 13,5%), тваринного походження (на 10,9%), мінеральних продуктів (на 64%), а також ділових послуг (на 5,2%), послуг у сфері ІТ (на 22,8%), послуг з охорони і використання інтелектуальної власності (на 49%), з переробки матеріальних ресурсів (на 31,7%).

Важливою тенденцією І півріччя 2014 року став перерозподіл зовнішньоторговельних потоків зі збільшенням обсягів експорту товарів до країн ЄС на 46,2% у порівнянні з відповідним періодом минулого року, що дозволило скоротити від’ємне сальдо торгівлі з країнами-членами Євросоюзу з  –201,7 млн. дол. США до –28,9 млн. дол. США та закласти базу для подальшого нарощування поставок.