Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Видобуток газу на Харківщині буде збільшено

Видобуток газу на Харківщині буде збільшено

На Червонодонецькій дожимній компресорній станції, яка була введена в експлуатацію для компресорної розробки Шебелинського газоконденсатного родовища, закінчуються роботи з будівництва I-го ступеня стиснення газу. Реалізація проекту дасть можливість вивести з експлуатації морально і фізично застарілий об'єкт - компресорний цех газомотокомпресорів, який працює з 1971 року. 

Крім того, там же встановлюють три апарати повітряного охолодження, які забезпечать технологічний процес роботи двох газоперекачувальних агрегатів. Таке обладнання передбачає збільшення компресорних потужностей для забезпечення постійної безперебійної роботи Шебелинського і Кобзевського, а так само Хрістіщенско-Єфремівської групи родовищ. Вартість проекту - 9 млн. грн. Введення об'єкта в експлуатацію планується 1 вересня 2014 року. 

«Введення в експлуатацію нових дожимно-компресорних станцій дозволяє нам стабілізувати роботу, але не дає можливості збільшити видобуток газу, - сказав у ході офіційного візиту на Червонодонецьку дожимно-компресорну станцію Голова Правління ПАТ «Укргазвидобування» Сергій Костюк, - проте в самий найближчий час ми готові наростити видобуток газу до 15,5 - 16 млрд. куб. м. на рік». 

Реалізації планів, підкреслив Костюк, заважають ряд невирішених проблем, зокрема, - низька ціна реалізації газу для НАК «Нафтогаз України» (349 грн за тисячу куб. метрів газу без ПДВ), заборгованість НАК перед «Укргазвидобуванням», складнощі з отриманням ліцензій на розробку нових родовищ. 

Компанія розробила Інвестиційний план збільшення видобутку газу, який передбачає збільшення ціни реалізації газу НАК до рівня собівартості - 738 грн. без ПДВ. 

Теги